Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ευάγγελος Βενιζέλος... Η Περίπτωση Αυτομετάθεσης και Ατιμωρησίας

Τον Ιαν.2010 αξίωσα από τον κ. ΥΕΘΑ την αποστρατεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, με ρήτρα παραίτησης την οποία και υπέβαλα τον Αύγ.2010, για την Αναξιοκρατία στις ΕΔ, με αφορμή την τοποθέτηση στο εξωτερικό Αξιωματικού υπηρετούντος στο Γραφείο Μεταθέσεων, ενώ υπήρχαν αρχαιότεροι και προσωπικά είχα σαφώς αυξημένα προσόντα έναντι αυτού, υποβάλοντας εγκαίρως και αρμοδίως τις ενστάσεις μου. Όλη η υπόθεση τεκμηριωμένη, κι όποιος γνωρίζει κάτι διαφορετικό, ας με διαψεύσει ή ας με διαφωτίσει για την αντίληψη του. Γιατί να δεχθεί κανείς ότι είχα δίκιο σε μία υπόθεση που παρουσιάζω και με αφορά προσωπικά; Η απάντηση εδώ: http://axiokratiastised.blogspot.com/2011/06/blog-post_02.html (Τ-3). Σημαντικό για την κατανόηση είναι ο αναγνώστης να γνωρίζει ότι από τον Κανονισμό Πειθαρχίας, οφείλουμε να υποβάλουμε μόνο προσωπικά αιτήματα, λόγος για τον οποίο ξεκίνησα και τελείωσα με καθαρά προσωπικό ύφος, όμως όλοι γνωρίζουν ότι εάν ενδιαφερόμουν για την προσωπική μου ικανοποιήση θα ακολουθούσα λιγότερο ευθύ τρόπο διεκδίκησης. Σκοπός μου ήταν, και παραμένει, η αλλαγή του συστήματος αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας.   


   ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

1.             «Αν δεν σπάσουν αυγά, ομελέτα δεν γίνεται», λέει ο λαός μας. Τα άτομα παίζουν ρόλο ή αρκούν οι Νόμοι; Αν υπάρχει αναξιοκρατία τι ευθύνη έχουν η πολιτική κι η στρατιωτική ηγεσία, προληπτικά και κατασταλτικά; Θεσπίζουν κατάλληλους και ικανούς νόμους; Ορίζουν άτομα κατάλληλα σε θέσεις κλειδιά; Επιλαμβάνονται διορθωτικά και κατασταλτικά όταν ανακύπτουν ζητήματα που άπτονται της αξιοκρατίας;
2.      Τι ευθύνη έχουμε οι πολίτες είτε ως διοικητές κι ως διοικούμενοι;  Συμβιβαζόμαστε κι ελισσόμαστε ή αντιδούμε ασκώντας τα δικαιώματα μας  ώστε να θέσουμε πρώτη την τήρηση των θεσμών και δευτερευόντως την προσωπική μας ικανοποίηση; Διδασκόμαστε από τις προηγούμενες εμπειρίες μας ή επαναλαμβάνουμε τα  ίδια λάθη αποδεχόμενοι τις ίδιες προτάσεις λαϊκισμού και εύπεπτων λύσεων, παραβλέποντας ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι κι οι ίδιες καταστάσεις που τις αναδεικνύουν; Ψηφίζουμε τους ίδιους κι όταν αλλάζουμε ψάχνουμε για παρόμοιους ελπίζοντας αβάσιμα ότι είναι διαφορετικοί;
3.             Θα εξηγήσω ότι οι Νόμοι από μόνοι τους  δεν αρκούν κι ότι προέχει η επιλογή των κατάλληλων ατόμων με αρχές κι εντιμότητα να μας λένε παραγματικά σκληρές αλήθειες, να κάνουν τομές, να ασκήσουν έλεγχο και να θίξουν κατεστημένα. Εάν οι Νόμοι αρκούσαν, η χώρα μας (από τις πλέον παραγωγικές σε νομοθεσία γνωστή ως «πολυνομία») θα ήταν παράδεισος και υπόδειγμα παγκοσμίως, όμως βρισκόμαστε σε κρίση. Επέλεξα το δύσκολο έργο να καταδείξω ότι ο πλέον «απυρόβλητος» πολιτικός μας, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ως ΥΕΘΑ πολλά υποσχόμενος λόγω του ακαδημαϊκού του παρελθόντος, ο πλέον ιδανικός για τη διασφάλιση της άριστης νομοθεσίας στις ΕΔ και του σεβασμού των ατομικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, τελικώς απέτυχε να ασκήσει τις εξουσίες του για τη αλλαγή του σαθρού κατεστημένου, παρότι η επικοινωνιακή του πολιτική τον δείχνουν σαν πετυχημένο και άξιο. Επέλεξε να συμπλεύσει με το κατεστημένο, ενδεχομένως για να διατηρήσει την ατσαλάκωτη εικόνα του, πάντως δεν ανέλαβε δράση όταν του υποδείχθηκε, ούτε αυτός ο ίδιος ούτε ο Παναγιώτης Μπεγλίτης ως Αναπληρωτής ΥΕΘΑ. Σαφέστατα πρόθεση μου δεν είναι να μηδενίσω το έργο δύο από τους πιο αξιοπρεπείς Υπουργούς και άμεμπτους ηθικά, όμως είναι διαφορετικό το ζήτημα της αποτελεσματικότητας όσον αφορά την αλλαγή για μία νέα Ελλάδα αξιοκρατίας και διαφάνειας. Διότι αυτό που κρίνεται σήμερα (βρισκόμαστε λίγες μέρες μετά τον ανασχηματισμό και την αντικατάσταση - «εκδίωξη» του κ. Παπακωνσταντίνου από τον κ.Βενιζέλο στο Υπουργείο Οικονομικών), διότι μεταξύ των κυριότερων που του καταλογίζεται στην πρότερη κατάσταση είναι η υστέρηση στη λήψη μέτρων κι η αναποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του μνημονίου. Συνεπώς, το δύσκολο αυτό καθήκον, της αναποτελεσματικότητας και του επιφανειακού χαρακτήρα των μέτρων εξωραϊσμού χωρίς να προχωρήσουν σε βάθος τομές και ρήξεις με το κατεστημένο (όπως άλλωστε προκύπτει κι από τη διατήρηση των Αρχηγών της περιόδου της ΝΔ στην ηγεσία των ΕΔ) θα επιχειρήσω να το αποδείξω τεκμηριωμένα σε γεγονότα και καταστάσεις για τα οποία έχω ιδία αντίληψη και γνώση αδιαμφισβήτητη και τεκμηριωμένη, όχι σε φήμες αλλά σε έγγραφα, όχι σε υποθέσεις αλλά σε βιωματική αντίληψη των πραγμάτων, κυρίως όσον τις τοποθετήσεις στο εξωτερικού, και θα αφήσω τις προαγωγές για μετέπειτα ανάλυση.
4.             Συγκεκριμένα θα κατεθέσω υπόψη των Ελλήνων την υπόθεση μετάθεσης στην περίοδο της ΝΔ, υπό ΥΕΘΑ Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ενός Αξιωματικού με εμφανώς λιγότερα προσόντα, από το Γραφείο Μεταθέσεων του ΓΕΑ στη Γερμανία, κι ενώ από την πρώτη στιγμή άσκησα κανονικά τα δικαιώματα μου πλήρως τεκμηριωμένα η απόφαση αυτή δεν ανακλήθηκε ούτε στη θητεία του ΥΕΘΑ της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ούτε στη θητεία του ΥΕΘΑ του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, παρότι του υπέβαλα την υπόθεση για εξέταση ασκώντας ιεραρχικά και εμπρόθεσμα τα δικαιώματα μου, όμως προτίμησε όχι μόνο να δεχθεί την παραίτηση μου αντί να πάψει όσους με τις αποφάσεις τους, θεωρώ και θα διαπιστώσετε κατά πόσο έχω δίκιο, παρέβησαν τους Στρατιωτικούς Κανονισμούς αλλά και με  προσβλητικό τρόπο και της Πειθαρχίας απαξιώντας να με απαντήσουν ως όφειλαν, κι επιπλεόν προτίμησαν να με έχουν απόστρατο αμοιβόμενο για το τίποτα από το να προωθήσουν για εξέταση αίτημα μετάταξης μου σε άλλες Υπηρεσίες του δημοσίου εφόσον με χρειάζονταν.
5.        Θα αναφερθώ στα πρόσωπα, στις διαδικασίες και αφού παρεθέσω τα γεγονότα με χρονολογική σειρά θα καταδείξω την ευθύνη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην συντήρηση της ίδιας κατάστασης στις ΕΔ, θέτωντας τελικά στην κρίση των συναδέλφων και των Ελλήνων πολιτών τη στάση μου και αν πράγματι όπως πιστεύω κινήθηκα όχι απλά ανιδιοτελώς αλλά με βάση τη ρήση του Καζαντάκη: «Να αγαπάς την ευθύνη, να λες, εγώ, εγώ μοναχός μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω». 
(Τ-1) Θα αναφερθώ με ονόματα για λόγους ιστορικής αλήθειας. Όμως δεν εστιάζω στα άτομα, διότι το πρόβλημα βρίσκεται στο Σύστημα. Τα άτομα είναι αδύναμα να τα βάλουν με το Σύστημα. Το σύστημα αλλάζει όταν οι συνθήκες ωριμάζουν, και δεν έξαρτάται από ένα άτομο. Τα άτομα εκπαιδεύονται, προσαρμόζονται σε ένα Σύστημα που το θεωρούν σωστό και καθήκον τους να το υπηρετούν όπως έχει. Η κριτική, ακόμη και καλόπιστη, συχνά θεωρείται παράβαση. Τα κοινωνικά ήθη συχνά δεν περιλαμβάνουν την τήρηση των Νόμων, αλλά την πρακτική του Συστήματος, κι είναι εύλογο τα άτομα να θεωρούν δίκαιο να αμείβονται όταν υπηρετούν το Σύστημα. Η αυτομετάθεση, με όσα προανέφερα και ιδιαίτερα από τον ορισμό που της έδωσα, είναι πρακτική του συστήματος. Εάν την ακολούθησαν κι οι προκάτοχοι, πως μπορούμε να αξιώνουμε από τους διάδοχους να την "παραβούν"; Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι, οφείλουμε να συμβιβαζόμαστε με το σύστημα. Ίσως η ευθύνη είναι τελικά διαφορετική ως συνάρτηση της διαφορετικής παιδείας, της πληροφόρησης, της αντίληψης των ατόμων για το καθήκον τους. Κατά συνέπεια, τα άτομα συχνά αντιλαμβάνονται διαφορετικά το καθήκον τους, διότι άλλο το καθήκον απέναντι στο Σύστημα κι άλλο απέναντι στην Κοινωνία, όμως το καθήκον απαιτεί συναίσθηση, κι η συναίσθηση καλλιεργείται, δεν είναι λογική διεργασία, λόγος για τον οποίο τα άτομα δεν επιλέγουν την αντίληψη καθήκοντος, απέναντι στο Σύστημα ή απέναντι στην κοινωνία, απλως ακολουθούν αυτό στο οποίο εκπαιδεύτηκαν. Συνεπώς δεν μπορούμε να κατακρίνουμε, όποιον συμβιβάζεται με το Σύστημα, επειδή ακολουθεί  την πεπατημένη.



ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
6.             Ας δώσουμε όμως το στίγμα της χρονικής στιγμής. Βρισκόμαστε στην περίοδο «διακυβέρνησης» από τη Νέα Δημοκρατία από το Φθινόπωρο 2008 ως την Άνοιξη 2009, τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο, είχαν αρχίσει να φαίνονται οι ενδείξεις της πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως εκδηλώθηκε στις ευρωεκλογές, κι ίσως είχε αρχίσει να εμπεδώνεται η αντίληψη ατιμωρησίας, «ότι μπορούμε να αρπάξουμε», «το σκάφος είναι ακυβέρνητο», «δρός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» κ.λ.π. ή απλά όσοι είχαν εκδηλωθεί «κομματικά» να ρευστοποιούσαν τις υπηρεσίες τους για να «δραπετεύσουν από το βυθιζόμενο πλοίο».
7.        Την ίδια εποχή, στο Γραφείο Μεταθέσεων του ΓΕΑ υπηρετούσε ο Επισμηναγός (Ε) Κωνσταντίνος Χιρτοφσόορυ. Άραγε οι Έλληνες στρατιωτικοί, ίσως και κάθε πολίτης που υπηρέτησε την  θητεία του, δεν αντιλαμβάνονται εάν και σε ποιο βαθμό στα Γραφεία Μεταθέσεων και Ασφάλειας των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν Αξιωματικοί που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα; (Τ-1 δεν εκφράζω γνώση και βεβαιότητα "κομματικής ταυτότητας", αλλά εξυπηρέτηση "βολευτικών" επιθυμιών και σημειωμάτων. Και δεν μπαίνω στον πειρασμό να το  βεβαιώσω ή να το πιστοποιήσω προσωπικά, αλλά το αφήνω στην κρίση του μέσου Έλληνα πολίτη και στρατιωτικού να συνεκτιμήσει τη σοβαρότητα των απόψεων μου σε συνάρτηση με την δική του αντίληψη επί του θέματος. Προφανώς ευκταίο θα ήταν, σε Γραφείο Μεταθέσεων, να τοποθετούνταν κάποιος ειδικός σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και μεταθέσεων  ώστε να προσφέρει στην Υπηρεσία κι ίσως να ήταν αδιάφορο ακόμη κι αν είχε κομματική ταυτότητα, ενώ στον αντίποδα κάποιος θα μπορούσε χωρίς να έχει καμία κομματική ταυτότητα να επιδιώκει την εκει τοποθέτηση ώστε να εξυπηρετεί και να εξυπηρετείται από την προνομιακή θέση. Το μόνο που μπορεί να συναχθεί με ασφάλεια, είναι ότι στο βαθμό που οι συνάδελφοι στρατιωτικοί αντιλαμβάνονται ως κομματική την εκεί τοποθέτηση, όποιος επιδιώκει ή δέχεται μία τέτοια τοποθέτηση, παράλληλα αποδέχεται και τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα, αλλά φυσικά πάντοτε η τελική κρίση θα προκύψει από το αποτέλεσμα, την τελική έκβαση της θητείας του.  Εάν οι συνάδελφοι και σε όποιο ποσοστό θεωρούν ότι μία τέτοια πεποίθηση "κομματικής ταυτότητας" γενικά υφίσταται, αυτό ίσως απλά σημαίνει ότι πράγματι η πλειοψηφία των υπηρετούντων σε αυτές τις θέσεις συμπεριφέρεται τοιουτοτρόπως, όμως ο καθένας τελικώς δικαιούται να κρίνεται από την προσωπική του συμπεριφορά και τυχούσα γενίκευση θα ήταν άδικη). Το σκεπτικό μου, κι ίσως κι όσων δέχονται την άποψη μου, είναι ότι σε ένα πελατειακό σύστημα (όσοι θεωρούν ότι υπάρχει) χρειάζονται πρόθυμοι υπάλληλοι προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις επιθυμίες των "βολευτών", οι οποίοι ενδεχομένως δεν είναι κατ' ανάγκη ιδεολογικά "προσκείμενοι στο κόμμα", ίσως απλά να είναι "πρόθυμοι" να  εκτελούν εντολές που τους διαβιβάζονται άνωθεν, ανεξάρτητα εάν αυτό είναι το σωστό αξιοκρατικά ή με βάση τους Νόμους και τα γραπτά κείμενα. Ορισμένοι από όσους πιστεύουμε κάτι τέτοιο, θεωρούμε ότι οι "πρόθυμοι" εξασφαλίζουν στη συνέχεια την Υπηρεσιακή εύνοια για προσωπικούς λόγους (εξέλιξης, τοποθέτησης ή ότι άλλο προσδοκά ο καθένας – «το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το  πρόσωπο»). Ο ίδιος ή οι υπηρετούντες στις μεταθέσεις, μπορεί να δηλώνουν "ανιδιοτελείς" και υιοθετούν την άποψη ότι οι εμπλεκόμενοι στο συνδικαλισμό στις ΕΔ, όπως ο γράφων, προάγουμε τον κομματισμό. Όμως για τον συμμαθητή μου, αυτό που θα ήθελα επί του παρόντος να σημειώσω (εκτός των όσων σαφώς θα αναφερθώ στη συνέχεια) είναι ότι παρότι ήταν ο προτελευταίος συμμαθητής της σειράς μου, υπήρξε και από όσο γνωρίζω συνεχίζει να είναι εργατικός και μάλιστα πληροφορήθηκα ότι συνέγραψε εγχειρίδιο καυσίμων και δεν δυσκολεύομαι να τον συγχαρώ για την προσπάθεια του, χωρίς να σημαίνει ότι ήταν καινοτόμος ή ο καλύτερος με βάση το συγγραφικό του έργο. Στη δουλειά του φαινόταν αυστηρός, σοβαρός, ακέραιος και (Τ-1) δεν θα προσβάλω στο ελάχιστο την προσωπική του εργασία.
8.            Όσο με αφορά προσωπικά ενδιαφέρθηκα έμπρακτα κι επίσημα εγγράφως, εκφράζοντας τις απόψεις μου για υπηρεσιακά θέματα, με άμεμπτο τρόπο αντιτασσόμενος στο λαϊκισμό (κατά λέξη) ώστε ενόχλησα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Συγκεκριμένα ενδιαφέρθηκα για την αξιοκρατία και την εξυγίανση των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της Ένωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων για το  συνδικαλισμό και να αναφερθώ συγκεκριμένα ότι αντιτάχθηκα εγγράφως για το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι (21 Απρ. 2006) με προσωπική επιστολή προς τον κ.ΥΕΘΑ Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Εισαγγελέα κ. Ι.Διώτη (http://atomikeselef8eries-dikaiwmata.blogspot.com/2009/10/blog-post_13.html) όταν άσκησαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ένωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (λέγεται ότι προ μηνός ο Άρειος Πάγος έχει αναιρέσει την εφετειακή ακύρωση της ΕΑΕΔ), είμαι ιδρυτικό μέλος και Β΄ Αντιπρόεδρος στο Σύνδεσμο Συνεργασίας Μελών ενόπλων Δυνάμεων (http://syndesmossynergasiasmeloned.blogspot.com/) κι αγωνιζόμασταν για την αναγνώριση του Συνδέσμου από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, οι οποίες είχαν αντιταχθεί στη λειτουργία μας με την παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη και σε δικαστικό επίπεδο αναμέναμε την απόφαση του Εφετείου. Σε προσωπικό επίπεδο είχα θέσει δημόσια ζητήματα προαγωγών και αξιοκρατίας μέχρι και στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτριο Σιούφα (28 Ιαν.2008) (http://axiokratiastised.blogspot.com/2009/10/blog-post.htmlhttp://logistics.org.gr/4/98/ και http://logistics.org.gr/files/Manomenidis_arthro.pdf) στον οποίο αλλά και στους βουλευτές Εξωτερικών και Άμυνας δήλωσα ότι εάν δεν αλλάξει η αντιμετώπιση της Πολιτείας θα υποβάλω την παραίτηση μου διότι η αντιμετώπιση της Υπηρεσίας ήταν κατά τη γνώμη μου αντισυνταγματική και προσβλητική να με θεωρεί πλεονάζων (παράλληλα προσέφυγα για την ακύρωση των Προαγωγών των Ιπταμένων στο Διοικητικό Εφετείο), υπόθεση που προωθήθηκε στο ΓΕΑ (όπου με ενημέρωσαν ότι την έλαβαν χωρίς κάποια συνέχεια). Υπέβαλα τις ενστάσεις μου για  τις προαγωγές των Ανθστών με μόνο κριτήριο το χρόνο Υπηρεσίας για το οποίο επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς ο πειθαρχικός μου έλεγχος (15 Απρ.2008) με έγγραφη εντολή της πολιτικής ηγεσίας (Υπουργού κ. Ευ. Μεϊμαράκη – Υφυπουργού κ. Κ.Τασούλα). Έθεσα επιτακτικά ζήτημα (2 Ιαν. 2008) στελέχωσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), την σημασία και την καθυστέρηση  της οποίας ουδείς φαίνεται να αντιλαμβάνονταν, παρά την Ελληνική πρωτοβουλία για τη σύσταση επί Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, με τα προσδοκώμενα οφέλη να έχουν πλέον εξανεμιστεί. Επιπλέον έθεσα επίσης εγγράφως ζήτημα διακρίσεων με την παράκαμψη μου από νεότερους Αξιωματικούς σε θέσεις ευθύνης (29 Οκτ.2008), χωρίς τίποτα να με βαρύνει όσον αφορά τα προσόντα μου, αντίθετα είχα πρόσφατα αποφοιτήσει από την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, 21ος ανάμεσα σε 230 φοιτούντες των τριών κλάδων.
9.             Στο πλαίσιο αυτό, παρότι η νόμιμη και κανονική άσκηση δικαιωμάτων δεν νομιμοποιούσε μέτρα εναντίον μου, δεν ανέμενα ευνοϊκή μεταχείριση στις θέσεις εξωτερικού, πολύ δε μάλλον που ούτε για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας υπήρξε κάποια θετική αντιμετώπιση ούτε ποτέ αξιοποιήθηκα παρά τη συνεχή και σε κάθε έτος προθυμία μου να τοποθετηθώ οπουδήποτε στη διάθεση της Υπηρεσίας (Επιτελεία εντός και εκτός Ελλάδας), ανεξάρτητα εάν προφανώς είχα οικογενειακό συμφέρον να υπηρετώ στην έδρα μου. 

10.         Ειδικά για τις μεταθέσεις εξωτερικού του 2009, θεωρούσα (Τ-1 από μέρους μου - μη δεσμευτικό για τρίτους που ενδεχομένως είχαν άλλες αξίες ή άλλες πληροφορίες) δεδομένο ως "ηθικό, έντιμο και σε όφελος της Υπηρεσίας" ότι προηγούνταν αρχαιότεροι και εξαίρετοι Αξιωματικοί όπως ο Σμχος (Ε) Ιωάννης Ηλιόπουλος, ΝΑΤΟϊκός αξιολογητής πιστοποιημένος και καταξιωμένος διεθνώς ακόμη και σε Τουρκικές Μονάδες όπου πήγαινε (Τ-1 Προσωπικά θεωρώ ότι θα ήταν καταλληλότερος για το Βερολίνο ακόμη και για αεροπορικός ακόλουθος, ως Εφοδιαστής έναντι Ιπταμένου, μιας και με τη Γερμανία έχουμε βιομηχανική συνεργασία κι όχι πόλεμο - προσωπικά το έθιξα για τη Βουλγαρία που με ενδιέφερε καθότι εκτός των άλλων σπούδασα 3 έτη Βουλγάρικα στο ΙΜΧΑ αλλά δεν βρέθηκε επιτελής, κι από όσο γνωρίζω όχι Εφοδιαστής από τοΓραφείο Μεταθέσεων να το υποστηρίξει, όχι προς όφελος μου αλλά με όραμα για τις διμερείς σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα όταν έχω δύο μεταπτυχιακά - τρία μαζί με την ΑΔΙΣΠΟ -  κι εργασίες για αμυντικές προμήθειες και την αμυντική βιομηχανία) κι ο Ασμχος (Ε) Κωνσταντίνος Καραδημητρίου που ενώ υπηρέτησε στο Γραφείο Μεταθέσεων επί προηγούμενης διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και δεν αυτομετατέθηκε ο ίδιος σε θέση εξωτερικού στην διάρκεια της θητείας του (Τ-1 θεωρώ κατ' εξαίρεση του συνήθους, με ότι ενδεχομένως σημαίνει όσον αφορά την κομματική του ταύτιση ή την ακεραιότητα του χαρακτήρα του σε σχέση με το μέσο όρο), οι οποίοι θεωρούσα ότι προηγούνταν απολύτως και χωρίς να έχω άλλες πληροφορίες (όπως ενδεχομένως κάποιος που υπηρετούσε στην Υπηρεσία Μεταθέσεων και είναι πιο πιθανό - ίσως κάποιος να σκεφτόταν "βέβαιο" να γνώριζε παρόμοιες πληροφορίες τις οποίες δεν θα τις αγνοούσε σε τυχόν προσωπική του αίτηση). Κατά συνέπεια παρότι δήλωσα ρητά τον κωδικό για το Βερολίνο, δεν έδωσα έμφαση στην αναφορά επιθυμιών μεταθέσεων του 2008, θεωρώντας ότι δεν ήρθε η Σειρά μας (συμμαθητών ίδιου έτους αποφοίτησης από τη Σχολή Ικάρων). Επιπρόσθετα, εφόσον δεν γνώριζα Γερμανικά, θεώρησα πιο συνεπές από μέρους μου να μην δώσω έμφαση στην αναφορά μου "παρακαλώντας" για την τοποθέτηση μου στο Βερολίνο, παρότι δήλωσα την θέση με τον υπόψη κωδικό ώστε να είναι σε γνώση της Υπηρεσίας μόνο εάν κανείς από τους ανθυποψηφίους δεν γνώριζε (και στην αναφορά θα δείτε ότι ρητά παραιτήθηκα της παραπέρα διεκδίκησης εάν ο επιλεγείς γνώριζε Γερμανικά). 
Σημειώνω ότι λόγω της αρνητικής στάσης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας απέναντι μου, δεν είχα ρεαλιστικές ελπίδες για το Βερολίνο, συνεπώς τελικώς το ενδιαφέρον μου εστιάζοταν κύρια στην ανάδειξη της αυθαιρεσίας, της αδιαφάνειας και της επικράτηση της αναξιοκρατίας, ακόμη κι όταν ανέδειξα το υπόψη θέμα, εν γνώση μου ότι σε ένα βαθμό μπορεί να με οδηγούσε σε μία «ηρωική έξοδο» από την ενεργό Υπηρεσία, εφόσον πλέον είναι βέβαιο ότι ως εν ενεργεία Αξιωματικός, ουδέν μπορούσα να πράξω αποτελεσματικά για τη βελτίωση της Αξιοκρατίας, δεδομένης και της άρνησης του δικαιώματος συνδικαλισμού που προανέφερα. Μία επιλογή μου, που ορισμένοι κακόπιστοι ενδεχομένως να την εκλβουν ως καιροσκοπική, παραβλέποντας την διαρκή και απόλυτη προσήλωση μου στην αξιοκρατία, λόγος στον οποίο αποδίδω την είσοδο μου αλλά και την όλη σταδιοδρομία μου στις Ένοπλες Δυνάμεις, διότι πίστευα και πιστεύω ότι οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουμε περιθώριο για συμβιβασμούς σε θέματα Αξιοκρατίας διότι ακριβώς η αναξιοκρατία εκτός από την βλάβη στην Πατρίδα θέτει σε κίνδυνο και την ίδια μας τη ζωή, όσοι πραγματικά αντιλαμβανόμαστε τον όρκο μας κι είμαστε αποφασισμένοι, ιδιαίτερα εάν οφείλεται σε δική μας ευθύνη, θα θυσιάσουμε μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματος μας. Αυτό δεν είμαι βεβαιος εάν όλοι το αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιο τρόπο ή εάν ενστερνιζόμαστε με αυταπάρνηση αυτή την υποχρέωση.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ  ΣΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
11.         Ο Κανονισμός Πειθαρχίας της ΠΑ αναφέρει ρητά και σαφώς (Π.Δ.178/1977 άρθρο 24§3) ότι οι αναφορές πρέπει να αναφέρονται σε προσωπικά αιτήματα. Συνεπώς, πρέπει να είναι σαφές ότι όποιος ενδιαφέρεται για την διόρθωση των λανθασμένων πρακτικών, ο μόνος κανονικά ορισμένος και ανιδιοτελής τρόπος είναι η διεκδίκηση προσωπικών αιτημάτων. Είναι ανιδιοτελής, διότι στη πράξη, όσοι λειτουργούν ιδιοτελώς, δεν το κάνουν εγγράφως αλλά πλαγίως. 
12.         Η διαδικασία προκήρυξης και επιλογής για τις θέσεις εξωτερικού φαινομενικά ακολουθείται με τυπικό τρόπο, από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και τους άλλους κλάδους, όσον αφορά τις προθεσμίες και τους χρόνους. Τον Σεπτέμβριο υποβάλλονται οι επιθυμίες για το επόμενο έτος και περί τον επόμενο Απρίλιο ανακοινώνονται οι μεταθέσεις. Ιδιαίτερα για την επιλογή για τις θέσεις εξωτερικού έγιναν σημαντικά βήματα από το ΓΕΕΘΑ, επί Αρχηγού Στρατηγού Δημήτριου Γράψα, με αξιόλογη τυποποίηση ως προς τα προσόντα των διαγωνιζομένων (ΠΔ 4-30/ Απρ.2008 ΓΕΕΘΑ). Συγκεκριμένα τα βασικά κριτήρια – παράμετροι αφορούν μόνο την αρχική ένταξη στη διαδικασία αξιολόγησης - επιλογής και αποσκοπούν στον αποκλεισμό των παντελώς ακατάλληλων. Απαντώνται με "ναι" ή "όχι" χωρίς βαθμολόγηση, κλιμάκωση, μέγιστου, ελάχιστου κλπ. 
(Τ-1) Από το Εκπ/κό Εγχειρίδιο της Σχολής Πολέμου της Π.Α.


(Τ-1) Είναι δηλαδή ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής των αποδεκτών υποψηφίων, η βάση, λ.χ. να μην είναι κανείς "ψεύτης, κλέφτης, απατεώνας" και να γνωρίζει βασικά Αγγλικά «Β» κατηγορίας τα οποία τα προσπερνώ (απλώς παραθέτω παραπλεύρως τον ορισμό) διότι δεν τα αμφισβήτησα για τον ανθυποψήφιο συμμαθητή μου (πρέπει να τα έχουν όλοι οι υποψήφιοι για την συμμετοχή τους στη διαδικασία κι όχι για την επιλογή του καλύτερου - βλ. και παρακάτω §13), λόγος για τον οποίο και δεν αναρτώ τις συγκεκριμένες βασικές παραμέτρους (κριτήρια) που αναφέρει η ΠαΔ4-30/ΓΕΕΘΑ. 
   Για την συγκριτική αξιολόγογηση και επιλογή  χρησιμοποιούνται οι λεγόμενες ενισχυτικές παράμετροι (βλ. παρακάτω επιθυμητά κριτήρια από το εγχειρίδιο). Αυτά είναι γνωστά σε όσους φοιτήσαμε σε Σχολές Επιτελών, συμπεριλαμβανομένου του συμμαθητού μου, στην λεγόμενη διαδικασία «επίλυσης προβλήματος», με  βάση τα οποία γίνεται η τελική κατάταξη των  υποψηφίων κι η επιλογή του καλύτερου. Αλλά ας δούμε πρώτα ποιες ενισχυτικές παράμετρους προβλέπει η διαταγή και μετά να δούμε τι προβλέπει το εγχειρίδιο για τη χρήση τους.


Από την ΠαΔ4-30/ΓΕΕΘΑ

13.         Τη στοιχειώδη αυτή αρχή, για έναν Αξιωματικό που πέρασε από τη Σχολή Επιτελών (υποχρεωτικά όλοι οι ανώτεροι Αξιωματικοί) φαίνεται να την αγνοούν στα επίσημα τους έγγραφα (αναφέρομαι στην απάντηση του Αρχηγού 9 Νοε. 2009). 


    (Τ-1) Θέλω να πιστεύω ότι σκοπίμως μασούν τα λόγια τους (και δεν είναι πραγματικά άσχετοι) οι Επιτελείς στα Επιτελεία που βάζουν μέχρι και τον Αρχηγό του ΓΕΑ να υπογράψει ένα τέτοιο κείμενο (9Νοε.09). Διότι είναι γνωστό στους επιτελείς (κι αν δεν το θυμούνταν όφειλαν να το διάβαζαν όταν τους πρόβαλα ένσταση με βάση τα εγχειρίδια μας) ότι τα βασικά κριτήρια απαιτούνται μόνο για να συμμετάσχει κάποιος  στη διαδικασία επιλογής (απαντούνται με "ναι" ή "όχι" και δεν βαθμολογούνται. Αρκεί έστω κι ένα "όχι" για να σημαίνει αποκλεισμό του υποψήφιου ακόμη κι αν έχει όλα τα άλλα κριτήρια ως "ναι" και στο μέγιστο βαθμό που είναι αδιάφορο). Δείτε τι υπεγραψε ο κ. Αρχηγός ΓΕΑ, ως εάν είχα προσβάλει τη συμμετοχή του συμμαθητή μου στη διαδικασία (διότι εκεί λαμβάνονται υπόψη τα βασικά κριτήρια):
και ουδείς λόγος για τις ενισχυτικές παραμέτρους - επιθυμητά κριτήρια, βάσει των οποίων γίνεται η επιλογή και βαθμολογούνται κατά πόσο κάποιος τα πληρεί. Αντιγράφω από το εγχειρίδιο "είναι εκείνα ακριβώς που θα καθορίσουν την επιλογή της καλύτερης λύσης" και να προσθέσω ότι ήταν αυτά που δεν εξετάστηκαν καθόλου, όπως θα δείτε. 
     Έτσι αναρωτιέται κανείς, τι πρέπει να κάνει όταν, όχι μόνο καταργούνται όσα διδασκόμαστε ως Επιτελείς για την διαδικασία λήψης αποφάσεων, όταν στα Επιτελεία τοποθετούνται "άσχετοι" ή "ιδιοτελείς" ή συμπεριφέρονται ως τέτοιοι, όταν τέλος η στρατιωτική κι η πολιτική ηγεσία καλούνται να ελέγξουν και δεν ελέγχουν όσους ευθύνονται (αν επιπρόσθετα δεν δημιουργούν με τη στάση τους υπόνοιες ή βεβαιότητα σκοπιμοτήτων, εύνοιας και ενοχής για τις αποφάσεις τους) ή κι όταν ακόμη δεν ευθύνονται οι ίδιοι άμεσα δεν έχουν τη βούληση να διορθώσουν το πασιφανές λάθος των προκατόχων τους, όταν μάλιστα σπανίως μία υπόθεση κακοδιοίκησης έρχεται υπόψη τους τόσο τεκμηριωμένα όπως ακριβώς θα καταδείξω, για να εξηγήσω ότι η απλή αλλαγή των Νόμων δεν αρκεί, αλλά αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο μας απαιτείται κι ο αυστηρός έλεγχος όλων όσων εμπλέκονται, από τον Επιτελή ως τον Υπουργό, κι η αξιοποίηση κατάλληλων προσώπων σε θέσεις Επιτελών, Αρχηγών και Υπουργών, προσώπων που να κάνουν το καθήκον τους υπηρετώντας το κοινό συμφέρον κι όχι ιδιοτελή συμφέροντα ή στην καλύτερη περίπτωση μία «ομαλότητα» κρατώντας ισορροπίες ή ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά, ώστε να φαινόμαστε καλοί με την ψήφιση ευχάριστων νόμων χωρίς να διασφαλίζεται ποτέ η εφαρμογή τους...

ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ


14.         Ειδικότερα, η Διαταγή του ΓΕΑ (15 Σεπ.2008) μας καλούσε να δηλώσουμε για επιθυμίες τοποθετήσεων και θα αναφερθώ συγκεκριμένα στην υπόθεση τοποθέτησης στο Βερολίνο που ορίστηκε με κωδικό Α364, για θέση σχετική με τις  προμήθειες υλικών από τη Γερμανία.





15.         Παράλληλα προέβλεπε την υποβολή ειδικού εντύπου όπου οφείλαμε (και η Υπηρεσία υποχρεούνταν να το λάβει υπόψη) να αναγράφαμε τους κωδικούς που μας ενδιέφεραν, όπως κι έπραξα:

16.         Σημειώνω ότι στους κωδικούς 42,43 και 4, που αναφέρονται στις ειρηνευτικές αποστολές, δεν υπάρχει το Αφγανιστάν (σημαντική λεπτομέρεια για την κατανόηση των «απαντήσεων» της Υπηρεσίας που θα δείτε στη συνέχεια), που δεν είχε ακόμη ανακύψει ακόμη ως απαίτηση τον Σεπ.2008, όπως φαίνεται από τους  κωδικούς των ειρηνευτικών αποστολών που επίσης παραθέτω από την ίδια διαταγή.
17.         Όπως επίσης, για άγνωστο λόγο, το ΓΕΑ ορίζει «ενισχυτικά κριτήρια», ενώ προαναφέραμε: 
    α. Τις «ενισχυτικές παραμέτρους» του ΓΕΕΘΑ μόλις από τον προηγούμενο Απρίλιο) με το ίδιο  περιεχόμενο και μικρές πλην όμως υπαρκτές διαφοροποιήσεις που μόνο πρόκληση  σύγχυσης μπορεί να εξυπηρετούν ως προς το εφαρμοζόμενο κείμενο, κι ενώ 
     β.  Στη Σχολή Επιτελών της ΠΑ προαφέρθηκε παραπάνω ότι διδασκόμαστε (κι όσοι κατανοούν το νόημα και τον τρόπο εφαρμογής) για «επιθυμητά κριτήρια».
18.   Ο αναγνώστης μπορεί να αξιολογήσει εάν οι διαφοροποιήσεις αυτές βελτιώνουν την κατανόηση, εάν διευκρινίζουν καλώς, εάν σκόπιμα ή επιπόλαια προκαλούν σύγχυση, εκτός από την ενδεχόμενη διάθεση διαφοροποίησης από το ΓΕΕΘΑ
19.        Ακολούθως για να ακολουθήσουμε τη χρονική ροή των γεγονότων, στις διαταγές που εκδόθηκαν μέχρι το καλοκαίρι του 2009 και τον τακτικό προγραμματισμό μεταθέσεων, δεν τοποθετήθηκα πουθενά ούτε στην Ευρώπη ούτε σε Ειρηνευτικές αποστολές, σύμφωνα με τα όσα είχα ρητά δηλώσει τους κωδικούς (βλ.παραπάνω). 


Σήμα επιλογής για το Βερολίνο

20.         Αντίθετα, ο συμμαθητής μου  τοποθετήθηκε στο Βερολίνο αντί οποιουδήποτε εκ των προαναφερθέντων αρχαιότερων Αντισμηνάρχων, εμού ή κάποιου άλλου αρχαιότερου του συμμαθητή μας (είναι ενδέκατος μεταξύ δώδεκα), αξιοποιώντας, κατά την αντίληψη μου πάντα, τη συγκεκριμένη θέση όπου υπηρετούσε (όπως προσωπικά εκτιμώ αλλά ο αναγνώστης μπορεί να κρίνει διαφορετικά ή να ερευνήσει). Αυτό το βασίζω στην πεποίθηση μου ότι με βάση την θέση όπου βρίσκονταν στις μεταθέσεις των Εφοδιαστών (της ειδικότητας μας) δεν μπορεί παρά να γνώριζε τα προσόντα των υποψηφίων για  τοποθέτηση στο εξωτερικό της ειδικότητας μας και πληροφορίες για όσους θα εξαιρούνταν για οποιοδήποτε λόγο. Όπως θα δείτε σε εμένα ως υποψήφιο η Υπηρεσία τα θεώρησε "προσωπικά δεδομένα"
Απόσπασμα από την απάντηση του κ. Α/ΓΕΑ της 9 Νοε.2011
και ποτέ δεν τα έμαθα ενώ ο ανθυποψήφιος μου τα γνώριζε ως εκ της θέσης του (και δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα ξεχνούσε όταν υπέβαλε την αναφορά του για να συμπεριληφθεί από το Γραφείο του στους φακέλους των υποψηφίων - θα διαβάσετε παρακάτω και την απάντηση μου). Επίσης αντιλαμβάνομαι ότι γνώριζε καλύτερα τις ενέργειες για προαγωγή και ανάθεση καθηκόντων ακόμη και αρχαιότερων μας και συνεπώς, εφόσον γνώριζε, μπορούσε να αξιοποιήσει τις πληροφορίες στις οποίες ο ίδιος είχε προνομιακή πρόσβαση. Μακάρι να κάνω λάθος και να είμαι ο μόνος που θεωρώ ότι μία τέτοια συμπεριφορά (ανεξάρτητα από το πρόσωπο) απέχει από κάθε έννοια χρηστής διοίκησης και δεοντολογίας της συγκεκριμένης θέσης, κι ενδεχομένως απαξιώνει την ιδιότητα του Αξωματικού και κατά πόσο θεωρείται από το μέσο πολίτη ως "ανιδιοτελής" συμπεριφορά, αυτή που εάν δεν παρανοώ χαρακτηρίζεται ως ιδιοποίηση της εξουσίας που η κοινωνία τον περιέβαλε για τη εξυπηρέτηση του συμφέροντος της ΠΑ και καταλύει την καλώς εννοούμενη Αξιοκρατία. που θα έπρεπε ως στρατιωτικοί και πολίτες να είμαστε προσηλωμένοι.  Προφανώς θεωρώ ηθικό και δεοντολογικό να αυτοαποκλείονται οι χειριστές των μεταθέσεων από τις ελκυστικές θέσεις, κι εάν επιθυμούν μία θέση οι ίδιοι (Τ-1 ακόμη κι αν είναι αδιαμφισβήτητα άριστοι), αν μη τι άλλο να ζητούν την εξαίρεση τους και να αποχωρούν από τη θέση τους ώστε  κάποιος άλλος, αμερόληπτα, να χειριστεί την υπόθεση. Επειδή δεν είμαι ποινικολόγος, θα παραθέσω μία ενδεχομένως άσχετη διάταξη για εγκυκλοπαιδικούς λόγους (χωρίς ποτέ να έχω παραιτηθεί κανενός δικαιώματος μου πλήν όσων το έπραξα ρητως).
Ενδεχομένως άσχετη διάταξη του Ποινικού Κώδικα






  
ΑΣΚΗΣΗ ΕΝΝΟΜΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
21. Παραθέτω την αναφορά που υπέβαλα για την ακύρωση της μετάθεσης, όχι ότι ευελπιστούσα στο αποτέλεσμα, αλλά διότι θεωρούσα καθήκον μου να καταδείξω την αυθαιρεσία και την Αναξιοκρατία, διότι προφανώς όλοι οι συνάδελφοι, αλλά και κάθε Έλληνας που υπηρέτησε τη θητεία του, γνωρίζει τον ασφαλή τρόπο για να κερδίσει κάποιος κάτι από την Υπηρεσία και το δημόσιο, ιδιαίτερα εάν έχει κατα τυπικά προσόντα, όπως εκτιμώ ότι θα αντιληφθείτε ότι τα είχα. Ο αναγνώστης μπορεί επίσης να αξιολογήσει εάν και με πόση υποκρισία μπορεί κάποιος κρατικός υπάλληλος, που πληρώνεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό του Έλληνα πολίτη, αυτού που κάθε πολιτικός που πέρασε το κατώφλι του ΥΕΘΑ έλεγε ότι θα σεβαστεί, κι αυτόν που βρίσκεται στην κατάσαση που όλοι γνωρίζουμε, να ισχυριστεί ότι η διατήρηση της Αναξιοκρατίας αυτής συμπλέει με την εκτέλεση του καθήκοντος του. Πόσο ως πολίτες μπορούμε να ανεχόμαστε αυτές τις συμπεριφορές.... 
Για λόγους οικονομίας χώρου δεν αναρτώ εδώ όλα τα συνημμένα που υπέβαλα στην Υπηρεσία, αλλά είναι στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφέρεται με ένα απλό email όπως φαίνεται στο profil μου.


22. Αναφορά – Προσφυγή στο ΓΕΑ για την "Αυτομετάθεση"  Ασμχου Συμμαθητή μου στο Βερολίνο (20 Μαΐου 2009)
(Το ονοματεπώνυμο αντικαθίσταται με τη φράση "συμμαθητής μου") 
ΣΧΕΤ:
α. «Επικοινωνία», Τόμος ΙΙ, ΕΕ ΣΠΑ-1, YAE, 1994.
β. Φ.015/ ΑΔ.705648/ Σ.110/ 27 Φεβ.96/ ΓΕΑ/Γ4
γ. ΗΔ16/ 201ΚΕΦΑ/ 23-1-2001
δ. ΗΔ162/ 201ΚΕΦΑ/ 23-8-2001
ε. ΗΔ43/ 201ΚΕΦΑ/ 1-3-2002
στ. ΗΔ94/ 201ΚΕΦΑ/ 20-5-2002
ζ. Φ.015/ ΕΠ.653134/ Σ.16/ 11 Ιουλ.02/ ΓΕΑ/Γ4
η. Νόμος 3186/ 2003
θ. Γνωμοδότηση υπ' αριθμ. 566/2004 (18-11-2004)/ ΝΣΚ/ Δ' Τμήμα
ι. Φ.015/ ΑΔ.652543/ Σ.65/ 26 Μαρ.08/ ΓΕΑ/Γ4
ια. ΠΔ 4-30/2008/ ΓΕΕΘΑ
ιβ. Η από 28 Ιαν.09 Μη Υπηρεσιακή Αναφορά μου
ιγ. Σ. 091721 Ζ APR 09/ ΓΕΑ
1.       Σας αναφέρομαι παραπονούμενος για τον αποκλεισμό μου από τις τοποθετήσεις εξωτερικού και την επιλογή, σύμφωνα με το (ιγ) σχετικό, του νεότερου και προτελευταίου στη σειρά αποφοίτησης μου (9ης Εφοδιασμού, 1988) συμμαθητή μου Ασμχου (Ε) Κωνσταντίνου Χιρτοφσόορυ (της ΓΕΑ/Β4) για τοποθέτηση στο Γραφείο Προμηθειών Υλικού (ΓΠΥ) ΑΑ Βερολίνου χωρίς, καθόσον αντιλαμβάνομαι, να πλεονεκτεί στα προβλεπόμενα κριτήρια αξιολόγησης. Θα αναφερθώ στο θεσμικό πλαίσιο λήψης απόφασης και στη συγκριτική αξιολόγηση εμού μετά του επιλεγέντος από όπου, κατά την άποψη μου, προκύπτει σαφώς ότι υπερτερώ, προκειμένου να ζητήσω την άρση της ληφθείσης απόφασης και την επανεξέταση του θέματος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση που το αίτημα μου δεν γίνει δεκτό παρακαλώ για την κοινοποίηση των σχετικών με την υπόθεση εγγράφων που τεκμηριώνουν την απόφαση της Ηγεσίας.
2.       Εκ προοιμίου σας αναφέρω ότι, ανεξάρτητα από ότι αναφέρω στη συνέχεια, εφόσον ο επιλεγείς κατέχει την Γερμανική γλώσσα σε οποιοδήποτε πιστοποιημένο επίπεδο, παρότι δεν απαιτείται από την (ια) σχετική για τη συγκεκριμένη θέση, αλλά προσωπικά το αντιλαμβάνομαι ως σημαντικό (καθόσον είναι θέση στη Γερμανία) και εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα ήταν απόδειξη της υπευθυνότητας και σοβαρότητας με την οποία ο επιλεχθείς αντιμετωπίζει την υπόψη τοποθέτηση, τότε παρακαλώ να μου κοινοποιηθεί επικυρωμένο το υπόψη πιστοποιητικό και η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο.
3.       Αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο για τις τοποθετήσεις εξωτερικού, αυτό περιγράφεται από την (ια) σχετική και συγκεκριμένα από τις βασικές και ενισχυτικές παραμέτρους επιλογής (§4α και §4β αντίστοιχα), οι οποίες προφανώς αντιστοιχούν στα βασικά και επιθυμητά κριτήρια της Επιτελικής Μελέτης - Επίλυσης Προβλήματος, ως το (α) σχετικό εγχειρίδιο αναφέρει (σελ.114-115 – βλ. συνημμένο 1), που εκπονείται στις περιπτώσεις απαίτησης τεκμηριωμένης λήψης απόφασης και ειδικότερα:
                     α.    Oι βασικές παράμετροι [(§4α της (ια) σχετικής] πρέπει, σύμφωνα με το (α) σχετικό, να ικανοποιούνται αποκλειστικά: «Βασικά κριτήρια: Είναι οι απαιτήσεις εκείνες που έχουν θεμελιώδη σημασία και οποιαδήποτε λύση δεν πληροί, έστω κι ένα από αυτά, απορρίπτεται αμέσως».
                     β.    Οι ενισχυτικές παράμετροι [§4β της (ια) σχετικής]: «Επιθυμητά Κριτήρια, Είναι απαιτήσεις που θα θέλαμε να ικανοποιεί η λύση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν δεν τις ικανοποιεί τις απορρίπτουμε… Έχουν διαφορετική σπουδαιότητα μεταξύ τους, γι’ αυτό πρέπει να ιεραρχούνται ανάλογα με το βαθμό σπουδαιότητας…».
4.       Δοκιμασία με βάση τις βασικές παραμέτρους.
                     α.   Κατ’ αρχήν θεωρώ ότι καλύπτω πλήρως όλες τις βασικές παραμέτρους της παραγράφου 4α της (ια) σχετικής. Σε αντίθετη περίπτωση, παρακαλώ, να ενημερωθώ σχετικά για ποια ακριβώς παράμετρο ενδεχομένως αξιολογήθηκε ότι δεν καλύπτω και με ποιο αιτιολογικό.
                     β.   Όσον αφορά τον Ασμχο (Ε) Κωνσταντίνο Χιρτοφσόορυ, που επελέγη, δεν αμφισβητώ ότι καλύπτει τις βασικές παραμέτρους. Απλώς επισημαίνω ότι προσωπικά διαθέτω Proficiency στην αγγλική γλώσσα («Α» επιπέδου) το οποίο είναι γνωστό στην Υπηρεσία (βλ. συνημμένο 2).
5.        Δοκιμασία με βάση τις ενισχυτικές παραμέτρους (ακολουθείται η σειρά προτεραιότητας – βαρύτητας της ΠΔ 4-30/ΓΕΕΘΑ/2008).
                     α.   Πρώτη ενισχυτική παράμετρος [§4β(1) της (ια) σχετικής] είναι «Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ιδιαίτερα εάν οι σπουδές πραγματοποιήθηκαν στην αλλοδαπή (μεγαλύτερη ευχέρεια χρήσης ξένης γλώσσας»:
                           (1)     Προσωπικά διαθέτω δύο (2) μεταπτυχιακούς τίτλους σε αντικείμενα της ειδικότητας και μάλιστα σχετικά με την υπόψη τοποθέτηση (Γραφείο Προμηθειών Βερολίνου) και συγκεκριμένα μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (βλ. συνημμένο 3) και σε Defence Logistics του Πανεπιστημίου Cranfield της Αγγλίας (βλ. συνημμένο 4). Επιπρόσθετα (το αναφέρω, παρότι δεν απαιτείται γενικά για τις θέσεις εξωτερικού αλλά έχει σχέση με την συγκεκριμένη τοποθέτηση σε Γραφείο Προμηθειών) διαθέτω και πτυχίο του Οικονομικού του ΑΠΘ, όπως ακριβώς οι Αξκοί Οικονομικού απόφοιτοι της ΣΣΑΣ (βλ. συνημμένο 5).
                           (2)     Αντίθετα, ο Ασμχος (Ε) Κωνσταντίνο Χιρτοφσόορυ, που επελέγη, δεν διαθέτει καθόλου μεταπτυχιακές σπουδές ή άλλες εξειδικευμένες σπουδές αυτού του επιπέδου.
                     β.   Δεύτερη ενισχυτική παράμετρος [§4β(2) της (ια) σχετικής] είναι «η γνώση της τοπικής γλώσσας ή και άλλων ξένων γλωσσών, οι οποίες να έχουν καταχωρηθεί στον ατομικό φάκελο του προς επιλογή στρατιωτικού προσωπικού»:
                           (1)     Επισημαίνω το σχόλιο της ανωτέρω §2.
                           (2)     Αντίθετα, προσωπικά γνωρίζω άλλες γλώσσες και συγκεκριμένα διαθέτω πτυχίο Βουλγαρικής γλώσσας (βλ. συνημμένο 6) ενώ έχω γνώσεις με βεβαιώσεις παρακολούθησης (χωρίς πτυχίο) ενός έτους σπουδών Ιταλικής (βλ. συνημμένο 7) και Ρωσικής (βλ. συνημμένο 8), τα οποία έχουν αναφερθεί και εκτιμώ ότι είναι καταχωρημένα στον ατομικό φάκελο μου.
                     γ.   Η τρίτη ενισχυτική παράμετρος [§4β(3) της (ια) σχετικής], η φοίτηση στη ΣΕΘΑ δεν μας επηρεάζει λόγω βαθμού.
                     δ.   Τέταρτη ενισχυτική παράμετρος [§4β(4) της (ια) σχετικής] «Η επιτυχής αποφοίτηση από την ΑΔΙΣΠΟ για τους ανώτερους αξιωματικούς πλην Συνταγματαρχών και αντιστοίχων των λοιπών κλάδων» περίπτωση στην οποία ανήκουμε:
                           (1)     Προσωπικά αποφοίτησα επιτυχώς από την ΑΔΙΣΠΟ (βλ. συνημμένο 9) και μάλιστα με πτυχιακή εργασία για την αμυντική βιομηχανία (αντικείμενο σχετικό με την υπόψη θέση του Γραφείου Προμηθειών Υλικών από την γερμανική αμυντική βιομηχανία) που έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Σχολής «Διακλαδική Επιθεώρηση» (βλ. συνημμένο 10).
                           (2)     O Ασμχος (Ε) Κωνσταντίνος Χιρτοφσόορυ, που επελέγη, αντίθετα, δεν έχει φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ.                    
                     ε.    Πέμπτη ενισχυτική παράμετρος [§4β(5) της (ια) σχετικής] είναι «Η σειρά αρχαιότητας στον κατεχόμενο βαθμό»:
                           (1)     Προσωπικά είμαι πρώτος στη σειρά μας ως Αρχηγός της 9ης Εφοδιαστών.
                           (2)     O Ασμχος (Ε) Κωνσταντίνος Χιρτοφσόορυ, που επελέγη, αντίθετα είναι προτελευταίος, σε σύνολο 12 αποφοιτησάντων.         
                     στ.  Έκτη ενισχυτική παράμετρος [§4β(6) της (ια) σχετικής] είναι «Η επιτυχής θητεία σε θέσεις αυξημένης ευθύνης». Οι θέσεις αυξημένης ευθύνης που αντιστοιχούσαν στον προ ημερών βαθμό μας (Επγού) είναι του Προϊστάμενου Εφοδιασμού – Διαχειρίσεων (ΠΕΔ) που πηγάζουν από τον ΓΚΑΔΥΕΔ (άρθρο 39). Με την αυστηρή έννοια (απόφαση ΑΑΣ) θέσεις ευθύνης είναι οι Δκτές ΜΕΦ σε Πτέρυγες, καθήκοντα στα οποία δεν έχουμε ούτε ο αιτών, ούτε ο επιλεχθείς υπηρετήσει. Πλην όμως τα συγκεκριμένα καθήκοντα ΠΕΔ τα ασκούν και οι Δκτές Σμηνών Εφοδιασμού, ενώ ομοίως σύμφωνα με τον ΓΚΑΔΥΕΔ (Τμ.40) «Ο Προϊστάμενος – Δκτής Σμήνους Τροφοδοσίας εξομοιούται ως προς τας αρμοδιότητας και ευθύνας επί των τροφών και εφοδίων, με τον ΠΕΔ». Συνεπώς:
(1)           Προσωπικά:
                                    (α) Έχω δηλώσει καθήκοντα Δκτή ΜΕΦ, θέσης ευθύνης με την αυστηρή έννοια, αλλά δεν μου έχουν ανατεθεί (με αρμοδιότητα εισήγησης του επιλεγέντος Επιτελούς ΓΕΑ/Β4), λόγος για τον οποίο έχω αναφέρει τα παράπονα μου και εκκρεμεί η (ιβ) σχετική αναφορά προώθησης των παραπόνων μου. Κατά συνέπεια, τουλάχιστο έναντι του επιλεγέντος, εκτιμώ ότι δεν είναι δυνατό αυτό να κριθεί σε βάρος μου.
                                    (β) Εκτέλεσα επιτυχώς καθήκοντα ΔΥΠ επί δίμηνο (από 30 Απρ.02) στο 2ο ΚΕΠ (Πάρνηθα), λόγω έκτακτης αναχώρησης χωρίς αντικατάσταση του τότε Ασμχου (ΤΑ) Παναγιώτη Κουτάκου, περίοδο κατά την οποία έλαβα κανονικά επίδομα αυξημένης ευθύνης.
                                    (γ)  Υπηρέτησα επιτυχώς σε θέσεις που παρότι δεν είναι Δκτή ΜΕΦ, είναι ΠΕΔ ή εξομοιούνται με αυτά (Δκτή Σμήνους Τροφοδοσίας), αθροιστικά επί πέντε έτη, ως εξής:
                                             1/   1996-1998 Δκτής Σμ. Τροφοδοσίας 113ΠΜ, σύμφωνα με την (β) σχετική (ως συνημμένο 11).
                                             2/   2002-2004 ΠΕΔ στο 2ο ΚΕΠ, που είναι Μονάδα Επιπέδου Πτέρυγας, σύμφωνα με την (ζ) σχετική (ως συνημμένο 12). 
                                             3/   Από πέρυσι Δκτής Σμ. Τροφοδοσίας 350ΠΚΒ, σύμφωνα με την (ι) σχετική (ως συνημμένο 13).
                           (2)     O Ασμχος (Ε) Κωνσταντίνο Χιρτοφσόορυ δεν άσκησε καθήκοντα ΠΕΔ ή άλλα καθήκοντα αυξημένης ευθύνης.       
                     ε.    Έβδομη ενισχυτική παράμετρος [§4β(7) της (ια) σχετικής] είναι «Η σειρά αποφοίτησης από σταδιοδρομικά σχολεία (ΣΔΙΕΠ, ΑΔΙΣΠΟ, ΣΕΘΑ)» (από τα ανωτέρω, ως Επγούς κατά την αξιολόγηση, μας αφορά μόνο η ΑΔΙΣΠΟ):
                           (1)     Προσωπικά, καθόσον εκτιμώ, έχω αποφοιτήσει 21ος σε σύνολο 240 Ανώτερων Αξκών αποφοιτησάντων το 2005 από την ΑΔΙΣΠΟ.
                           (2)     O Ασμχος (Ε) Κωνσταντίνο Χιρτοφσόορυ, που επελέγη, αντίθετα, δεν έχει φοιτήσει καθόλου στην ΑΔΙΣΠΟ.
                           (3)     Παρακαλώ για την επιβεβαίωση και την ενημέρωση μου σχετικά με την ακριβή σειρά αποφοίτησης μου από την ΑΔΙΣΠΟ.
                     ζ.    Όγδοη ενισχυτική παράμετρος [§4β(8) της (ια) σχετικής] είναι «Η προηγούμενη εκπαίδευση στην ίδια χώρα (πχ απόφοιτος NPS για ΑΚΑΜ ΗΠΑ, Γαλλική Διακλαδική Σχολή Πολέμου (CID) για ΑΚΑΜ Γαλλίας)», για την οποία, επιφυλασσόμενος τυχόν αγνοίας μου, ουδείς εξ’ ημών έχει παρακολουθήσει σχολείο στη Γερμανία. Το κριτήριο δεν αναφέρει για σχολεία σε άλλες χώρες πλην αυτήν της τοποθετήσεως.   
                     η.   Ένατη ενισχυτική παράμετρος [§4β(9) της (ια) σχετικής] είναι «Η προηγούμενη εμπειρία ένεκα της υπηρεσίας του σε ανάλογες θέσεις εσωτερικού» και συγκεκριμένα για τη θέση του Γραφείου Προμηθειών Υλικού Βόννης:
                           (1)     Προσωπικά έχω υπηρετήσει στο Λογιστήριο Ανεφοδιασμού του 201ΚΕΦΑ και συγκεκριμένα στο Τμήμα Αξιοποίησης Επισκευασίμων Υλικών (Τ1/4):
                                (α)        Από 23 Ιαν.01 (βλ. συνημμένο 14) στο Λογιστήριο Ανεφοδιασμού και συγκεκριμένα στο Τμήμα Αξιοποίησης Επισκευασίμων Υλικών (Τ1/4), σύμφωνα με την (γ) σχετική, ως χειριστής. Λόγω των καθηκόντων μου, είχα με την (δ) σχετική ορίστηκα μέλος επιτροπής για τη σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για υλοποίηση εφαρμογών WEB & EDI με τους προμηθευτές (εμπορικούς οίκους εσωτερικού – εξωτερικού), ως συνημμένο 15.
                                    (β)        Από 1 Μαρ.02 (βλ. συνημμένο 16) ως Προϊστάμενος Γραφείου Υλοποίησης Προγραμμάτων Εμπορικών Πηγών Εξωτερικού (Τ1/4δ), σύμφωνα με την (ε) σχετική, όπου αξιολογούσα τις προσφορές των εμπορικών οίκων εξωτερικού (μέσω ΑΚΑΜ) συμπεριλαμβανομένου του Γ.Π.Υ. Γερμανίας (τότε Βόννης).
                                    (γ)        Από 20 Μαϊ.02 (βλ. συνημμένο 17) ορίστηκα επιπλέον και Προϊστάμενος Υλοποίησης Προγραμμάτων Στρατιωτικών Πηγών Εξωτερικού (Τ1/4γ), σύμφωνα με την (στ) σχετική (επισκευές μέσω NAMSA και FMS).
                           (2)     Αντίθετα, ο Ασμχος (Ε) Κωνσταντίνος Χιρτοφσόορυ, που επελέγη, χωρίς να υποτιμώ καθόλου το έργο και την προσφορά του στις θέσεις όπου η Υπηρεσία τον τοποθέτησε, αφενός στη ΔΑΥ/Γ4/1 απασχολήθηκε με τις διαδικασίες Εφοδιασμού, και αφετέρου στο ΓΕΑ με τις μεταθέσεις, αντικείμενα που δεν καλύπτουν την ενισχυτική παράμετρο ανάλογης θέσης εσωτερικού διότι τα μέχρι σήμερα καθήκοντα του, καθόσον γνωρίζω, δεν αφορούσαν αξιολογήσεις προσφορών προμήθειας ή επισκευής υλικών που είναι το αντικείμενο του ΓΠΥ Βερολίνου.            
6.       Όσον αφορά τις «λοιπές παραμέτρους» της §4γ της (ια) σχετικής (επιθυμία, επιτελική εμπειρία, αποδεσμευσιμότητα και γνώσεις) εκτιμώ ότι με βάση τα ανωτέρω, ο αιτών, τυπικά και αντικειμενικά τουλάχιστο, διαθέτω σημαντικά επιτελικά προσόντα ως εκ της επιτυχούς και με καλή σειρά αποφοίτησης μου από την ΑΔΙΣΠΟ, καθόσον η ΑΔΙΣΠΟ από τον ιδρυτικό της Νόμο 3186/ 2003, άρθρο 1§2, «παρέχει διακλαδική εκπαίδευση επιχειρησιακού και στρατηγικού επιπέδου, καθώς και επιμόρφωση σε βασικά θέματα γεωπολιτικής… με σκοπό της προαγωγή της ικανότητας τους στη σχεδίαση, διεύθυνση, διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, την κατάρτιση τους για τη στελέχωση εθνικών και συμμαχικών στρατηγείων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό… να τους καταστήσει … και επιτελείς διακλαδικών στρατηγείων» και επιπλέον έχω σημαντική ακαδημαϊκή ενασχόληση, σε θέματα προμηθειών ΕΔ, την οποία θα ήταν δυνατό και σκόπιμο για το όφελος της Πατρίδας μας να αξιοποιήσω στην πράξη, και συγκεκριμένα τα παρακάτω γνωστά εις της υπηρεσία τα οποία και σας υποβάλω συνημμένα:
                     α.   «Εξελίξεις στην Αμυντική Βιομηχανία - Διατύπωση προτάσεων για μία Εθνική Στρατηγική», κοινή διατριβή με τους Πχη Χρήστο Ούτο ΠΝ και Τχη (ΥΠ) Δημήτριο Πόντικα,  δημοσιευθείσα πλήρης στο περιοδικό «Διακλαδική Επιθεώρηση», Ιαν.06, τ.5 (βλ. συνημμένο 10).
                     β. “Αναγκαιότητα Νέου Θεσμικού Πλαισίου στις Δημόσιες Προμήθειες» Γ.Γ.Εμπορίου Υπουργείου Ανάπτυξης, Αθήνα, ΕΒΕΑ, 17-18 Μαϊ.01 (βλ. συνημμένο 18), περίληψη του οποίου περιελήφθη ως «Η αναγκαιότητα νέου θεσμικού πλαισίου στις δημόσιες προμήθειες», Info plus, ένθετο Ημερησίας, Οκτ.01, τεύχος 41, σελίδα 87 (βλ. συνημμένο 19).
                     γ.   «Organisation Structure Servicing Partnerships in the Defence Supply Chain» με τον David Moore, Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2001, Αμερικάνικο περιοδικό Logistics Spectrum του SOLE, ISSN 0024-5852, USA (βλ. συνημμένο 20, βλ. http://jointstaffintegrdefloggr.blogspot.com/2001/09/david-moore.html), στοιχεία της οποίας παρουσίασα στο 4ο Διεθνές συνέδριο Defence Forum (Μάνος Ηλιάδης, Επενδυτής, «Τα Logistics στην υπηρεσία των ΕΔ», 12-15 Απρ.2001 ως συνημμένο 21).
                     δ.   “Outsourcing maintenance in NATO countries”, κοινό άρθρο με τον Ιωάννη Καρασαρίδη, Logistics Spectrum, SOLE, ISSN 0024-5852, Dec.2001, USA (βλ. συνημμένο 22, βλ. http://jointstaffintegrdefloggr.blogspot.com/2001/12/nato.html).
7.       Σας ανέφερα τα παράπονα μου για τον αποκλεισμό μου από τις τοποθετήσεις εξωτερικού και την επιλογή, σύμφωνα με το (ιγ) σχετικό, του νεότερου μου και προτελευταίου στη σειρά αποφοίτησης μου (9ης Εφοδιασμού, 1988) συμμαθητή μου Ασμχου (Ε) Κωνσταντίνο Χιρτοφσόορυ (της ΓΕΑ/Β4) για τοποθέτηση στο ΓΠΥ ΑΑ Βερολίνου, σας απέδειξα ότι σαφέστατα πλεονεκτώ στις επιθυμητές και κυρίως στις πρώτες ενισχυτικές παραμέτρους επιλογής της (ια) σχετικής ΠΔ 4-30 του ΓΕΕΘΑ περί «Απαιτήσεων Κάλυψης Θέσεων Εξωτερικού», (επιφυλασσόμενος τυχόν αγνοίας μου για πραγματικά γεγονότα για τα οποία παρακαλώ να με ενημερώσετε)  διότι συγκεκριμένα είμαι κάτοχος Proficiency αγγλικής γλώσσας, ενώ γνωρίζω κι άλλες γλώσσες, έχω δύο μεταπτυχιακούς τίτλους, είμαι απόφοιτος της ΑΔΙΣΠΟ με καλή σειρά αποφοίτησης και έχω υπηρετήσει στο 201ΚΕΦΑ σε θέσεις σχετικές με τις συμβάσεις μέσω Ακολούθων Εξωτερικού (Τομέας Ανεφοδιασμού/ Τμήμα Επισκευασίμων, Τ1/4) ενώ οι επιστημονικές μου απόψεις επί συναφών θεμάτων εφοδιαστικής αλυσίδας και προμηθειών έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και επειδή όλα αυτά, στα οποία πλεονεκτώ έναντι του επιλεγέντος, συνδέονται με την συγκεκριμένη θέση του ΓΠΥ ΑΑ Βερολίνου και αυτά ακριβώς αποτελούν τις ενισχυτικές παραμέτρους της ΠΔ 4-30/ΓΕΕΘΑ, παρακαλώ για την ακύρωση της (ιγ) σχετικής απόφασης σας, όσον αφορά την τοποθέτηση του Ασμχου (Ε) Κωνσταντίνο Χιρτοφσόορυ, και την λήψη απόφασης εκ νέου για την θέση ΓΠΥ Βερολίνου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, παρακαλώ, σύμφωνα με την (θ) σχετική, για την κοινοποίηση αντιγράφων:
                     α.    Του πίνακα αξιολόγησης όλων των υποψηφίων Αξιωματικών που αξιολογηθήκαμε για την υπόψη τοποθέτηση.
                                 β.    Των ΦΕΕ που συνδέονται με την υπόψη υπόθεση και μας αφορούν.
                     γ.    Κάθε άλλης εισήγησης ή εγγράφου που αφορά την υπόθεση, είτε θετικά υπέρ του επιλεγέντος είτε αρνητικά σε βάρος μου.
                     δ.    Της απόφασης του ΑΑΣ που μας αφορά.
                     ε.     Της διαταγής τοποθέτησης του επιλεχθέντος, εφόσον εκδοθεί.
8.       Παρακαλώ η παρούσα να θεωρηθεί «υπηρεσιακή αναφορά» διότι κίνητρο μου προφανώς είναι η εξυπηρέτηση του Υπηρεσιακού συμφέροντος, καθόσον, παρότι απέδειξα πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υφίσταται καλύτερη επιλογή στο πρόσωπο μου, θα θεωρήσω εαυτό ικανοποιημένο εάν επιλεγεί μία πιο αξιοκρατική λύση, ακόμη κι αν δεν αφορά εμένα προσωπικά. Ταπεινά θεωρώ ότι η τοποθέτηση Αξκών στο εξωτερικό πρέπει να λαμβάνει γνώμονα αποκλειστικώς και μόνο την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και τη διασφάλιση του κύρους των ΕΔ από κρίσεις από τρίτους που αντανακλαστικά και αυτόματα λαμβάνουν χώρα καθόσον στο εξωτερικό τοποθετούνται Αξιωματικοί από πλήθος ξένων χωρών.
9.       Όσο πιο αξιοκρατικά είναι τα κριτήρια, τόσο περισσότερο οι Αξιωματικοί θα ενδιαφέρονται για τη βελτίωση τους και την απόκτηση περισσότερων προσόντων για να ανταποκριθούν καλύτερα στα καθήκοντα τους (λ.χ. εκμάθηση τοπικής γλώσσας). Αντίθετα, εκτιμώ ότι είναι προφανές, ότι εάν οι επιλογές προσωπικού για το εξωτερικό γίνονταν λιγότερο αξιοκρατικά, τότε το προσωπικό θα αποθαρρύνονταν για την παραπέρα βελτίωση του. Τελικώς, τα επίπεδα γνώσεως ξένων γλωσσών, τα ποσοστά κατόχων μεταπτυχιακών, η φοίτηση σε σχολεία, το ενδιαφέρον του προσωπικού να υπηρετεί σε θέσεις ευθύνης αλλά και σε δύσκολα καθήκοντα γενικά, θέματα για τα οποία η σεβαστή Υπηρεσία διαθέτει λεπτομερή στοιχεία (και ιδιαίτερα η διαχρονική μεταβολή τους) αποτελούν δείκτη αξιοκρατίας. Κι επειδή αυτό δεν αφορά μόνο τις ξένες γλώσσες, αλλά όλα τα προσόντα των τοποθετούμενων στο εξωτερικό, τότε κατ’ ανάλογο τρόπο εκτιμώ ότι υπηρετείται καλύτερα ή αντίθετα χειρότερα το εθνικό συμφέρον. Ως προφανές παράδειγμα, αδιαμφισβήτητο κατά την άποψη μου, αναρωτιέμαι γιατί οι Αξιωματικοί να παρακολουθούν την ΑΔΙΣΠΟ ή κάθε εκπαίδευση την οποία η Υπηρεσία σχεδιάζει, χρηματοδοτεί και δεσμεύει προσωπικό να φοιτήσει, εάν οι φοιτούντες δεν επιλέγονται για το εξωτερικό (ή για τα Επιτελεία) και τα κριτήρια της ΠΔ 4-30/ΓΕΕΘΑ υποχωρούν υπέρ άλλων που δεν έχουν φοιτήσει;  
10.   Επιφυλασσόμενος τυχόν αγνοίας πραγματικών γεγονότων αλλά και παντός δικαιώματος μου, και με την επισήμανση ότι ουδέν εκ των ανωτέρω έχει προσβλητικό ή άλλο δυσμενές χαρακτήρα, κρίση ή αιχμή σε βάρος της Υπηρεσίας, παρά μόνο ενδιαφέρον εκφράζω και την εύλογη κατά την άποψη μου ανησυχία, την δε Υπηρεσία επιθυμώ να προφυλάξω και να βελτιώσω με την άσκηση του παρόντος δικαιώματος μου, καθόσον δεδομένα και γεγονότα αναφέρω, λογικούς συνειρμούς καταθέτω, και αιτούμαι την επιβεβαίωση πραγματικών περιστατικών, και την ενημέρωση μου επί υπηρεσιακών εγγράφων που με αφορούν, καθόσον με βάση αυτά αποκλείσθηκα και προτιμήθηκε άλλος, οπότε και δικαιούμαι να πληροφορηθώ εάν δικαίως αυτό συνέβη, παρακαλώ για τις ενέργειες σας.

Απάντηση της Διεύθυνσης Μεταθέσεων του ΓΕΑ (23 Ιουλ.2009)
    23.  Κι ενώ ο Κανονισμός Πειθαρχίας αναφέρεται ρητά (ΠΔ 178/1977 άρθρο 25§5-6) ότι αυτός που απαντά στα παράπονα του προσωπικού είναι προσωπικά ο Διοικητής, ο Αρχηγός, ο Υπουργός κλπ, κι όχι η Υπηρεσία απρόσωπα τελικώς απάντηση λαμβάνω από την Υπηρεσία, υπογράφοντος του  Προϊστάμενου των μεταθέσεων τον Υποπτέραρχο (Ι) Ιωάννη Κοντογιάννη. Στην υπό εξέταση περίπτωση το παράπονο αναφέρονταν στον Αρχηγό ΓΕΑ ως Πρόεδρο του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου ή στον Υπουργό που υπέγραψε την μετάθεση  Ανώτερου Αξιωματικού στο εξωτερικό.
    24. Κι επειδή όλοι μας αναρωτιώμαστε, μήπως ο παραπονούμενος είναι κάποιος τεμπέλης κι αδιάφορος θα σημειώσω ότι ο προαναφερθείς Υποπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Κοντογιάννης, όταν το 2005 υπηρετούσε ως Δκτής Μονάδας όπου είχα αποσπασθεί στα πλαίσια αξιολόγοησης ως αναπληρωτής Δκτής ΜΕΦ είχε αναφερθεί ρητά και δημόσια, ενώπιον Αξκών της Μονάδας του, στο πρόσωπο μου ως πρότυπη συμπεριφορά προς μίμιση και επικαλούμαι προς επιβεβαίωση τη μαρτυρία των τότε Δκτή ΜΕΦ Σμχου ε.α. Ιωάννη Καλομοιράκη, επιτελή εφοδιασμού Σμχου ε.α. Τριαντάφυλλου Κούρα και Δκτή ΜΣΒ Ασμχου Ι.Μπόσνου, που ήταν παρόντες κι εκτιμώ ότι το θυμούνται.
    25. Παραθέτω το κείμενο της απάντησης για να κρίνετε την ποιότητα της, επί της οποίας φυσικά επανήλθα:

Προώθησης Αναφοράς – Διαμαρτυρία Προσβλητικής Αντιμετώπισης (19 Αυγ.2009)
25. Δεν γνωρίζω τι θα κάνατε εσείς λαμβάνοντας αυτή την απάντηση, μάλλον λίγοι στην Ελλάδα θα εκπλήσσονταν, όπως άλλωστε κι εγώ δεν εξεπλάγηκα ούτε ανέμενα εύλογα κάτι καλύτερο. Αυτό που ίσως ορισμένοι δεν γνωρίζουν είναι ότι μία τέτοια απάντηση, λανθασμένα κατά την άποψη μου, θεωρείται τελική διότι προέρχεται από κάποιον από το ΓΕΑ, κατ' εξουσιοδότηση του Αρχηγού και παρότι το ΠΔ178/1977 προβλέπει ανώτερο επίπεδο (για παράπονα Ανώτερων Αξιωματικών) τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ , αυτό έχει καταργηθεί με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Επικρατείας, και συνεπώς γράφοντας την επόμενη μου αναφορά της 19 Αυγ.2009, δεν ελπίζω σε μία απάντηση, απλά επιθυμώ να καταγγγείλω την (κατά την άποψη μου πάντα) γύμνια της Υπηρεσίας και την καταπάτηση κάθε έννοιας χρηστής Διοίκησης και προσβλητική απάντηση σε έναν Ανώτερο Αξιωματικό. Να ανταποδώσω με κόσμιο τρόπο αυτό που αισθανόμουν, ώστε να μην μπρούν ποτέ (λ.χ. σήμερα που το διαβάζετε κι εσέις ότι δεν κατανόησαν κάτι καλά).     

ΣΧΕΤ:
Προώθηση Παραπόνων - Διαπιστώσεις

α. ΓνδτΝΣΚ/Δ΄/ 566/2004/18-11-2004
β. ΓνδτΕισΑΠ 1/ 2005/ 26-1-2005
γ. ΠΔ 4-30/2008/ ΓΕΕΘΑ
δ. Η από 20 Μαϊ.2009 αναφορά παραπόνων τοποθ.εξωτερικού
ε. Φ.457/ ΕΠ.790/ 22 Ιουν.09/ ΑΤΑ/ Β4/2
στ. Φ.400/ ΕΠ.478176/ Σ.742/ 23 Ιουλ.09/ ΓΕΑ/ Β4
1.      Σε συνέχεια ανωτέρω (δ) και (ε) σχετικών σας αναφέρω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος από την (στ) απάντηση της ΓΕΑ/Β4, διότι:
                   α.      Αφενός η υποπαράγραφος 1β αυτής δεν αντικρούει τεκμηριωμένα κανένα επιχείρημα μου της (δ) σχετικής (λ.χ. δεν τα αντικρούει ως αναληθή, ψευδή, παραπλανητικά κλπ) και απλά τα χαρακτηρίζει συνολικώς και γενικώς ως «αβάσιμα» παρότι βασίζονται όλα ανεξαιρέτως στη (γ) σχετική και συγκεκριμένα το κάθε προσόν σε συγκεκριμένη παράγραφο αυτής.
                  β.       Αφετέρου, η υποπαράγραφος 1α της (στ) σχετικής, δεν μου εξηγεί πως εξυπηρετείται το Υπηρεσιακό συμφέρον με την επιλογή κάποιου Αξιωματικού με χαμηλότερα προσόντα από τον αιτούντα, όπως υποστήριξα και δεν αντικρούστηκαν. 
                  γ.       Επιπλέον όσον αφορά την υποπαράγραφο 1γ της (στ) σχετικής, μη κοινοποίηση των εγγράφων που αιτήθηκα με επιχείρημα ότι «αφορά τρίτους» ή «αφορά και τρίτους», ο Ν.2690/1999 (άρθρο 5, παρ.3) είναι σαφής αναφέροντας ρητά «…το ανωτέρω δικαίωμα… δεν υφίσταται στις περιπτώσεις που το έγγραφο αφορά την ιδιωτική ή οικογενειακή ζωή τρίτου…» και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι τα έγγραφα που αιτήθηκα αναφέρονται σε κάτι τέτοιο (εάν κάτι τέτοιο ισχύει παρακαλώ να μου διευκρινιστεί ρητά). Κατά την άποψη μου, η τοποθέτηση σε θέσεις του δημοσίου δεν είναι ιδιωτική, αλλά δημόσια ζωή τρίτου και σε ένα κράτος δικαίου αυτά ελέγχονται ως προς τη νομιμότητα για την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος· εάν ενδεχομένως κάνω λάθος παρακαλώ υποδείξτε το μου και θα το σεβαστώ απόλυτα. Άλλωστε η (β) σχετική αναφέρει ρητά ότι «προκύπτει ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων, ο νομοθέτης δε (σημείωση δική μου: το δε εδώ είναι σύνδεσμος και όχι άρνηση) καθιέρωσε ως μόνη προϋπόθεση την ύπαρξη ΄΄εύλογου ενδιαφέροντος προς τούτο»
                  δ.       Ειδικότερα όσον αφορά την επίκληση απορρήτου στην υποπαράγραφο 1γ της (στ) σχετικής, το άρθρο 5, παρ.3, του Ν.2690/1999, δεν ικανοποιείται από μία γενική και αόριστη επίκληση απορρήτου αλλά προϋποθέτει ειδική διάταξη απ’ όπου αυτό το απόρρητο προβλέπεται: «…απόρρητο το οποίο προβλέπεται από ειδικές διατάξεις». Αυτό διευκρινίζεται σαφώς στην (α) σχετική, παράγραφο Γ1, «…το δικαίωμα γνώσεως των διοικητικών εγγράφων δεν υφίσταται στις περιπτώσεις που η γνώση του εγγράφου παραβλάπτει απόρρητο το οποίο προβλέπεται από ειδικές διατάξεις…. στη διάρθρωση, την σύνθεση, τον εξοπλισμό κλπ των ΕΔ (άρθρο 14 παρ.3γ, Σ., άρθρο 2 του Ν.301/1976…)», κάτι που εκτιμώ ότι δεν συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση για μεταθέσεις εξωτερικού. Ακόμη κι αν ο χαρακτηρισμός της διαβάθμισης του εγγράφου του ΑΑΣ προβλεπόταν από ειδική διάταξη νόμου (λ.χ. εάν σε μία παράγραφο αυτού υπήρχε μία απόρρητη πληροφορία) το ερώτημα είναι εάν στο συγκεκριμένο απόσπασμα για το οποίο έχω «εύλογο ενδιαφέρον» είναι απόρρητο και συγκεκριμένα σε ότι αναφέρεται στην αιτιολόγηση της τοποθέτησης ενός συγκεκριμένου Αξιωματικού στο εξωτερικό, και να μου δίδονταν μία πειστική εξήγηση για την επαπειλούμενη ζημία στην Εθνική μας Άμυνα κλπ (αιτιολόγηση απορρήτου) εάν κοινοποιηθούν τα κριτήρια επιλογής, τα προσόντα του επιλεγέντος Αξκού κλπ όσα βάρυναν στην υπόψη απόφαση, έναντι του οποίου αισθάνομαι αδικημένος, προκειμένου να βεβαιωθώ ότι η απόφαση του ΑΑΣ ήταν τεκμηριωμένη και εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που νομίμως το συγκεκριμένο απόσπασμα χαρακτηρίζεται απόρρητο, αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η αίτηση μου (γενικά οι αναφορές παραπόνων Ανώτερων Αξκών βάσει του Κανονισμού Πειθαρχίας) απευθύνονται στον κ. Α/ΓΕΑ, για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος αυτός (αποδέσμευσης μίας απόρρητης πληροφορίας) από κάποιον αυτού του κύρους (τον κ. Α/ΓΕΑ) ο οποίος μπορεί (ως εκ της θέσεως του) να αποφασίσει εάν είναι σκόπιμο για λόγους επαλήθευσης της δικαιοσύνης και του κύρους της Υπηρεσίας που προΐσταται, να αποδεσμεύσει το συγκεκριμένο “απόρρητο” σε έναν Αντισμήναρχο, που ως εκ του βαθμού μου υπερκαλύπτω τη συγκεκριμένη διαβάθμιση. Το αντίθετο μάλιστα, και με πλήρη σεβασμό, δηλαδή να μην με εμπιστεύεστε για μία απόρρητη πληροφορία, αισθάνομαι ότι είναι μία ακόμη προσβλητική ενέργεια απέναντι μου που προστίθεται σε όλα για όσα παραπονούμαι.
                  ε.       Τέλος, δεν γίνεται καμία αναφορά στην ενδεχόμενη εμπλοκή του επιλεγέντα που υπηρετούσε στη ΓΕΑ/Β4, στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ως χειριστή θέματος, ούτε ως διάψευσης.
2.      Το μόνο που είναι σαφές από την απάντηση είναι ότι ο αιτών, παρά τα αυξημένα μου τυπικά προσόντα, δεν περιλαμβάνομαι στη συγκεκριμένη απόφαση του ΑΑΣ, έστω ως αποκλειόμενος για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς και πάλι να μου δίδεται κάποια εύλογη και νόμιμη εξήγηση για την παράλειψη μου.
3.       Κατόπιν των ανωτέρω και θεωρώντας ότι αδικήθηκα από απόφαση του ΑΑΣ, εκτιμώ ότι δικαιούμουν απάντηση από τον Κύριο Αρχηγό ΓΕΑ με την ιδιότητα του ως Προέδρου του ΑΑΣ, πλην όμως ουδέποτε έλαβα τέτοια απάντηση. Το έγγραφο της ΓΕΑ/Β4 με την υπογραφή Υπτχου (Ι) Κυρίου Ιωάννη Κοντογιάννη τον οποίο τιμώ ιδιαιτέρως, κατά την άποψη μου πάντοτε  δεν αποτελεί τέτοια απάντηση καθόσον δεν εμπεριέχει τις απόψεις των μελών του ΑΑΣ ή την υπογραφή του Κυρίου Αρχηγού, ιδιαίτερα εφόσον ούτε το πρακτικό του ΑΑΣ μου κοινοποιήθηκε, συνεπώς δεν πείσθηκα ότι εξυπηρετήθηκε το δημόσιο συμφέρον, ότι δεν αδικήθηκα και τέλος ότι η ΠΑ, την οποία 25 έτη, υπηρετώ με σέβεται κατά την εξέταση των παραπόνων μου και λειτουργεί αξιοκρατικά εντός του πλαισίου του Συντάγματος και των Νόμων.




ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
26. Είναι πλέον σαφές ότι δεν προσδοκούσα απάντηση, διότι ο Αρχηγός ΓΕΑ, ιδίως μετά την απόφαση του ΣτΕ,  απαξιούσε να απαντήσει, παρά τον Κανονισμό Πειθαρχίας και εκμεταλλευόμενος την απουσία ελέγχου από ανώτερο επίπεδο (λ.χ. Α/ΓΕΕΘΑ, Υπουργό) και την ανοχή των διοικητικών δικαστηρίων, είχει ορίσει ως αντικαταστάτη του στις απαντήσεις παραπόνων τον Υπτχο Ι.Κοντογιάνη, ο οποίος θεωρείται ότι απαντούσε καταληκτικά, λόγος για τον οποίο δεν προσδοκούσα κάποια εξέλιξη ή δικαίωση. Αντίθετα εξέφρασα ξεκάθαρα την απογοήτευση μου από την συγκεκριμένη τουλάχιστο ηγεσία για την προσβλητική αυτή αντιμετώπιση μου.

27. Επιπλέον, στην ίδια χρονική περίοδο (καλοκαίρι 2009) ο συμμαθητής μου έχει ήδη εγκατασταθεί στο Βερολίνο. Ποιος θα έπαιρνε την απόφαση να τον ανακαλέσει; Επίσης δεν είχε ακόμη υπάρξει κάποια πρόοδος στο θέμα των προαγωγών που προανέφερα κι οι ελπίδες περιορίζονταν μιας και το Εφετείο έχει απορρίψει την αίτηση ακύρωσης των προαγωγών θεωρώντας ότι η Υπηρεσία έχει διακριτική ευχέρεια,. Υπό τις συνθήκες αυτές είχω πλέον αποφασίσει για την υποβολή της αποστρατείας μου (καθόσον στις 24 Σεπ.2009 συμπλήρωνα εικοσιπενταετία) όπως δεσμεύθηκα στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ.Σιούφα και στον ΥΕΘΑ κ. Ευ.Μαϊμαράκη. Τους είχα γράψει (βλ. και προηγούμενη ανάρτηση μου :http://axiokratiastised.blogspot.com/2009/10/blog-post.html)


28. Κι ενώ τα σκεφτόμουν αυτά, εντός του Αυγούστου 2009, προήχθη ο τότε Αρχηγός ΓΕΑ (που θεωρώ ότι με αδίκησε), ο Πτέραρχος πλέον και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Ιωάννης Γιάγκος και τη θέση του κατέλαβε ο Αντιπτέραρχος (Ι) κ. Βασίλειος Κλόκοζας που θεωρούσα ότι είχε καλύτερη φήμη ως προς το σεβασμό των δικαιωμάτων του προσωπικού και την αμεροληψία έναντι των ειδικοτήτων. Τι θα άλλαζε ένας νέος Αρχηγός ΓΕΑ, σε σχέση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, κατά πόσο θα ήταν διατεθειμένος να αναιρέσει την απόφαση του; 
29. Έξαφνα, πριν ολοκληρωθεί μήνας, προκηρύσσονται εκλογές… ενδεχομένως νέο περιβάλλον για τα αιτήματα μου (προαγωγές και ακύρωση μετάθεσης).  
Νέα Απαίτηση για Αφγανιστάν
30. Παράλληλα κι απρόσμενα στις 3 Σεπ. 2009, τότε για πρώτη φορά πληροφορούμαστε καθώς κυκλοφορεί μία κρίσιμη και σημαντική απαίτηση για το Αφγανιστάν, όπου η χώρα μας αναλάμβανε την Διοίκηση του Αεροδρομίου της Καμπούλ και ζητείται Διευθυντής Υποστήριξης.



31. Γιατί την εξέλαβα προσωπικά ως ευκαιρία; Θα προσπαθήσω με μία σύντομη σύνοψη να το εξηγήσω παρότι είναι δύσκολο κανείς να κατανοήσει τη συγκυρία και να βρεθεί στη θέση μου. Αγωνίζομαι σχεδόν μία δεκαετία για την αξιοκρατία με ένα ανέλπιδο "χαρτοπόλεμο" με την Υπηρεσία με κάθε Κυβέρνηση, διαπιστώνοντας την αβελτηρία προσχωρώ εντελώς ανιδιοτελώς και ρομαντικά στο συνδικαλισμό στις ΕΔ, παράλληλα διακρίνομαι με διεθνείς δημοσιεύσεις για θέματα Εφοδιασμού Ενόπλων Δυνάμεων και στην ΑΔΙΣΠΟ όπου η εργασία μου κατατάσσεται πρώτη και δημοσιεύεται, τιμωρούμαι αδίκως για τις εργασίες μου κι ακυρώνω δικαστικά την ποινή, συνεχίζω να διεκδικώ θέσεις ευθύνης και θέσεις εξωτερικού σε EDA και αλλού, ακόμη και σε ειρηνευτικές κι επικίνδυνες αποστολές για λόγους απόκτησης στρατιωτικής πείρας, αλλά παντού «βρίσκω τοίχο», προσφεύγω στη δικαιοσύνη για τις προαγωγές, και στο τέλος πηγαίνει στο εξωτερικό ο προτελευταίος συμμαθητής μου, κι όπως αντιλαμβάνομαι λόγω της θέσης του στο Γραφείο Μεταθέσεων. Κι ενώ θεωρούσα ότι είχα ολοκληρώσει τον κύκλο μου μιας και συμπλήρωνα την 25ετία, κι ήθελα μεταξύ των άλλων να συνεχίσω στην πολιτική κάτι που ποτέ δεν το απέκρυψα, χωρίς όμως ποτέ να προσχωρήσω σε κομματικές συμπεριφορές όσο υπηρετούσα, κι ετοιμάζομαι να «ανεβάσω τίτλους τέλους», ζητούν 53 άτομα για το Αφγανιστάν και ειδικά μία θέση για Εφοδιαστή, του  Διoικητή Υποστήριξης (Logistics Commander που ερμηνεύεται στενά ως Εφοδιασμού, παρότι περιλαμβάνει και τις υποδομές, κτίρια και ηλεκτρονικά) είναι τέτοια που ποτέ κανείς εφοδιαστής δεν θα την αναλάμβανε ούτε στην Ελλάδα, πολλώ δε μάλλον σε μία ΝΑΤΟϊκή βάση και πόσο πιο σημαντική εμπειρία, πόσο πιο τιμητικό εάν μου την ανέθεταν κι ομολογία της αποτυχίας της Υπηρεσίας, όταν δεν με εμπιστεύονταν για πολύ μικρότερης σημασίας θέσεις… αν ήμουν τόσο τυχερός εάν κανείς άλλος δεν την ζητούσε (διότι προφανώς εμένα δεν θα με επέλεγαν), καθώς εκτός των άλλων δεν είχα εμπειρία που ζητούνταν στις παραγράφους (Α-Β-Γ) ... Όμως δεν ήθελα με όσα έγιναν να φανεί ότι παρακαλώ για να την πάρω ή ότι θα μου έκαναν χάρη. Η κύρια ελπίδα μού ήταν εάν επειδή ζητούσαν 53 άτομα, κι όχι 1-2 όπως σε άλλες ειρηνευτικές αποστολές, δεν θα βρισκόταν εθελοντές. Οπότε δεν έχω δυσκολία να παραδεχθώ ότι στην αναφορά μου αυτή και λόγω του επείγοντος έμπλεξα πολλά πράγματα προκαλώντας κάποια σύγχυση (όλοι οι άλλοι απλώς δήλωσαν προφορικά ενώ ο ίδιος ήθελα να διευκρινίσω τα παραπάνω με κύρια έμφαση να μη θεωρηθεί ότι μου κάνει κανείς χάρη σε αντάλλαγμα της αδικίας που μου έγινε). Σαφώς δεν ανέφερα το Βερολίνο που είχε πλέον λήξει για μένα, απλώς με την αίτηση αποστρατείας μου θα το αναδείκνυα ως αιτία για την αποστρατεία μου για λόγους αναξιοκρατίας, όπως κι έκανα ένα έτος μετά. Άλλωστε δεν αναφέρω πουθενά στα σχετικά της αναφοράς μου παρακάτω την υπόθεση της αυτομετάθεσης. Το αναφέρω για να σημειώσω ότι η διασύνδεση του Αφγανιστάν με το Βερολίνο ήταν ανεπίτρεπτη και σε καμία περίπτωση δεν την ζητούσα σε αντάλλαγμα της αδικίας μου μου έγινε. Αντίθετα ζήτησα ρητά να προτιμηθεί οποιοσδήποτε άλλος τυχόν ενδιαφέρεται και δεν επιθυμώ καμία χάρη παρά μόνο εάν δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος για να εξυπηρετήσω την Υπηρεσία στη δύσκολη αυτή συγκυρία που υπάρχει μεγάλη απαίτηση, ακριβώς λίγο πριν να αποχωρήσω από την ενεργό Υπηρεσία. Και φυσικά εάν δεν πήγαινα θα αποχωρούσα, όχι όμως λόγω του Αφγανιστάν, αλλά για τους λόγους αναξιοκρατίας (προαγωγές και προηγούμενες τοποθετήσεις) 

32. Αίτηση για το Αφγανιστάν της 21 Σεπ.2009
ΣΧΕΤ:
α. Η από 5 Σεπ.06 αναφορά μου, επιθυμιών μεταθέσεων 2007
β. Η από 14 Σεπ.07 αναφορά μου, επιθυμιών μεταθέσεων 2008
γ. Η από 2 Ιαν.08 αναφορά μου, για έγκριση απόσπασης στον EDA
δ. Φ.400/ ΑΔ.502190/ Σ.653/ 18 Μαρ.08/ ΓΕΑ/ Β4 (email 28 Ιαν. 09)
ε. Η από 30 Απρ.08 αναφορά μου, για έγκριση απόσπασης στον EDA
στ. Η από 15 Οκτ.08 αναφορά μου, επιθυμιών μεταθέσεων 2009
ζ. Σ Ο 031310Ζ SEP 09/ ΓΕΑ/Β4
            1.         Σας αναφέρω ότι όπως προκύπτει από τις ανωτέρω (α), (β) και (στ) σχετικές αναφορές μου, δηλώνω σταθερά επιθυμία τοποθέτησης σε ειρηνευτικές αποστολές, χωρίς ουδέποτε να επιμείνω ή να εκφράσω παράπονα για την μη αποστολή μου, καθόσον οι δηλώσεις μου γίνονται παγίως για την απόκτηση στρατιωτικής εμπειρίας σε εμπόλεμη περιοχή και συγκεκριμένα ως τέτοια εννοώ την κατανόηση των απαιτήσεων πολυεθνικής συνεργασίας, της ανάλυσης των διεθνών σχέσεων στο πεδίο των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνικών συνθηκών όπως διαμορφώθηκαν μετά από μία στρατιωτική επέμβαση, ιδιαίτερα όσον αφορά την ειδικότητα μου για τις ιδιαίτερες συνθήκες υποστήριξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα όσον αφορά την παρούσα χρονική συγκυρία στο Αφγανιστάν, την αντιμετώπιση όλων των ανωτέρω υπό συνθήκες «υπαρκτής στρατιωτικής και τρομοκρατικής απειλής».
            2.         Συνεπώς τα κίνητρα μου δεν είναι τόσο προσωπικά (ακαδημαϊκά – οικονομικά), αλλά κυρίως υπηρεσιακά και αφορούν για την καλύτερη μου κατάρτιση ως Αξιωματικού και διακλαδικού επιτελούς, με την εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη, προσόν χρήσιμο σε ενδεχόμενες τοποθετήσεις (κυρίως επιτελικές) για τη μετέπειτα εξέλιξη μου.
            3.         Κατά συνέπεια των ανωτέρω, και εν γνώσει της επιδείνωσης της κατάστασης στο Αφγανιστάν… δηλώνω στη διάθεση της Υπηρεσίας εφόσον δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος, όσον αφορά τη συμμετοχή στην ειρηνευτική αποστολή ISAF/KAIA/ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, σύμφωνα με τη (ζ) σχετική, και συγκεκριμένα για τη θέση υπό υποπαράγραφο (ιδ) Ασμχου (Ε) για θέση Chief Logistics Group Commander …, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει ρητή δέσμευση ως προς την αξιοποίηση μου, με την υποστήριξη της απόσπασης μου στον EDA, ως εν ενεργεία Αξκού, κατ΄ αναλογία με τις (γ) και (ε) σχετικές και μέχρι την επιλογή μου ή μη από τον EDA για την αξιοποίηση μου στην ΑΔΙΣΠΟ για την εκεί μεταφορά της σχετικής μου εμπειρίας σε θέματα εφοδιαστικής υποστήριξης, όπως επίσης με τις (α), (β) και (στ) σχετικές έχω ρητά δηλώσει επιθυμία. 
            4. Προς κατανόηση του αιτήματος μου, διευκρινίζω ότι εκκρεμεί δέσμευση μου έναντι του κ.ΥΕΘΑ και του κ.Προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με (δ) σχετική (email 28 Ιαν.08), για την παραίτηση μου εντός του 2009 ως «πλεονάζοντος» κατά την τρέχουσα αντιμετώπιση της Υπηρεσίας, εφόσον δεν εκπληρωθούν συγκεκριμένες ρήτρες που αφορούν την απαξίωση της ειδικότητας του Εφοδιασμού, και η μόνη εκκρεμότητα που ανέκυψε λόγω των εκλογών είναι η πληροφόρηση μου για τις ενδεχομένως διαφορετικές θέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας επί των αιτημάτων μου, κατ’ εξαίρεση δε, μόνο εφόσον η Υπηρεσία με χρειάζεται, ελλείψει άλλου ενδιαφερόμενου για τη συγκεκριμένη υπό (ζ) σχετική ενδεχομένως κρίσιμη απαίτηση προτίθεμαι να παραμείνω, πιστώνοντας τη νέα ηγεσία με τον αναγκαίο χρόνο για την εξέταση του υπόψη προβλήματος.

33. Να επαναλάβω ότι δεν περίμενα εξέταση του αιτήματος μου για το Βερολίνο, μιας κι είχα σχεδόν αποφασίσει να αποχωρήσω από την ενεργό Υπηρεσία, εξηγώ ξεκάθαρα ότι τυχόν ανάθεση της συγκεκριμένης θέσης αυξημένης ευθύνης δεν θέλω να θεωρηθεί ως χάρη παρά μόνο ότι ο ίδιος εξυπηρετώ την Υπηρεσία, εφόσον δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος, μόνο για τη συγκκεριμένη σημαντική θέση θέτωντας συγκεκριμένους όρους (21 Σεπ.2009).
Απρόσμενη Ευαισθησία του Νέου Αρχηγού Απτχου Βασίλειου Κλόκοζα για το Βερολίνο
34. Κι ενώ έχω μόλις στις 21 Σεπ.09 υποβάλει στο Σέδες την αναφορά μου για το Αφγανιστάν (προφανώς σε 2 μέρες δεν έχει τεθεί υπόψη του Αρχηγού ΓΕΑ), κι έχει αλλάξει ο Αρχηγός, επίκεινται εκλογές, ενημερώνομαι ότι ο Υπτχος (Ι) Ι.Κοντογιάννης (που προφανώς θα άλλαζε σε περίπτωση αλλαγής Κυβέρνησης) στις 23 Σεπ.2009 υπέγραψε νέο έγγραφο να αναμένω νεα απάντηση κατόπιν «ενδελεχούς εξέτασης των παραπόνων μου» για την υπόθεση του Βερολίνου, την οποία  όπως προανέφερα την θεωρούσα χαμένη, λόγος για τον οποιο δεν έκανα νίξη όταν δήλωσα για το Αφγανιστάν. Το υπόψη έγγραφο προφανώς δεν απαιτούνταν από καμία διαδικασία, διότι η υπόθεση κατά τη πάγια πρακτική της Υπηρεσίας είχε κλείσει με την προ διμήνου απάντηση της 23 Ιουλ.2009 του ιδίου Υπτχου (Ι) Ι.Κοντογιάννη που προανέφερα και δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπό άλλες συνθήκες θα ευαισθητοποιούταν από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ένας Αντισμήναρχος στην αναφορά του:

35. Κι η απάντηση που τελικώς λαμβάνω από τον νέο Αρχηγό ΓΕΑ, αυτή τη φορά, τον Απτχο Βασίλειου Κλόκοζα εν ολίγοις χωρίς να ανακαλεί (πως θα μπορούς άλλωστε να ανακαλέσει απόφαση ενός άλλου Αρχηγού που εξακολουθεί να είναι αρχαιότερος και προϊστάμενος του) την μετάθεση του Ασμχου (Ε) Κωνσταντίνο Χιρτοφσόορυ, περί ου ο λόγος, μπλέκει την πολύ νέα προ μηνός υπόθεση του Αφγανιστάν, λέγοντας λίγο πολύ ότι δεν με ικανοποίσαν για το Βερολίνο επειδή ήταν στις προθέσεις τους να με στείλουν στο Αφγανιστάν που δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη όταν ο συμμαθητής μου είχε ήδη εγκατασταθεί στο Βερολίνο, κάτι που ήταν ένας προφανής εμπαιγμός, που δεν ήθελα να δεχθώ ότι προέρχονταν από τον ίδιο τον Αρχηγό αλλά ήταν μία εύσχημη δικαιολογία που οι επιτελείς ετοίμασαν ώστε να μην ταραχθούν πολύ τα νερά, βλέποτας και την «επιθυμία» μου να πάω στο Αφγανιστάν. Όμως προφανώς δεν ήταν έτσι.



36. Προφανώς η απάντηση δεν με ικανοποιούσε, παρά τις καλές προθέσεις του νέου Αρχηγού, διότι:
  α. Για το 1α όπως εξήγησα ήδη δεν έδωσα έμφαση στην αναφορά για τις θέσεις της Ευρώπης (όμως τις είχα περιλάβει με τον κωδικό που προβλέποταν στο έντυπο επιθυμιών) επειδή δεν είχα τις πληροφορίες που είχει ο μετατεθείς, ότι δεν θα ικανοποιούνταν οι 2 αρχαιότεροι Αντισμήναρχοι μας, όπως διότι δεν περίμενα να δικαιωθώ για θέση Ευρώπης από την υπόψη Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία.
    β. Το 1β είναι παντελώς αβάσιμο καθόσον η πρόσκληση για το Αφγανιστάν έγινε μόλις στις 9 Σεπ.2009 και αφού ο μετατεθείς είχε ήδη εγκατασταθεί στο Βερολίνο.
   γ. Το 1γ-δ-ε ομοίως μπλέκουν την αίτηση μου του 2008 που δεν ικανοποιήθηκε σε ολόκληρο το 2009 με αυτή του 2009 που αφορουσε το 2010 και για την οποία δεν παραπονέθηκα καθότι δεν είχε έρθει ο χρόνος.
   δ. Το 1στ αναφέρεται στις βασικές παραμέτρους (που θα τον απέκλειαν από την διαδικασία) ενώ η κατάταξη για την επιλογή γίνεται με βάση τα επιθυμητά κριτήρια, όωπς έχω ήδη εξηγήσει.
    ε. Το 1ζ δεν είναι πειστικό διότι πρόκεται για νομικό ζήτημα για το εύλογο ενδιαφέρον που προφανώς υπάρχει όταν αδικούμαι και αφορά δημόσια θέση. Πρόκειται για ευθεία συγκάλυψη.
   στ. Ομοίως και το 1η είναι κατάχρηση του όρου «προστασίας του ατόμου», δηλαδή που θα βλαφθεί ο μετατεθείς εάν πληροφορηθούμε ότι γνωρίζει Γερμανικά ή ότι δεν έχει μεταπτυχιακό. Το μηχανογραφικό αρχέιο προφανώς δεν περιλαμβάνει τις θρησκευτικές ή σεξουαλικές του προτιμήσεις. Πρόκειται για αστείο επιχείρημα και συγκάλυψη.
     ζ. Τέλος το 1θ είναι ωραιοποίηση της κατάστασης που δεν προκύπτει από τα στοιχεία.

    37. Κατά συνέπεια των ανωτέρω που αποδεικνύουν ότι η Υπηρεσία ουδόλως ενδιαφέρθηκε να διευθετήσιε δίκαια το θέμα, παρά ενδεχομένως θέλησε να το μετριάσει με βάση την ανάγκη της Υπηρεσίας (κι όχι τη δική μου) για το Αφγανιστάν, αποφάσισα να εξηγήσω στον κ.Α/ΓΕΑ όχι "βήμα – βήμα", όπως παραπάνω, αλλά σε μία προσωπική επιστολή στην οποία και τον ευχαριστούσα για τις καλές του προθέσεις, κι ότι θα προωθούσα την υπόθεση στον κ.ΥΕΘΑ.

38. Προσωπική Απάντηση στον Αρχηγό ΓΕΑ (1 Δεκ2009)


 Κύριε Αρχηγέ, 
   Σκοπός μου είναι να σας ενημερώσω ότι διαβάζοντας την απάντηση σας της  9ης Νοε.09, όσον αφορά τα παράπονα μου για την επιλογή του νεότερου συμμαθητή μου για τοποθέτηση στο Βερολίνο, έχω αντιληφθεί τη θετική σας διάθεση απέναντι μου και δεν θα ήθελα να εκλάβετε ως αχαριστία εκ μέρους μου, την παραπέρα προώθηση της υπόθεσης.
      Συγκεκριμένα, επιτρέψτε μου, ως έκφραση της εκτίμησης στο Πρόσωπο σας, να Σας εξηγήσω ο ίδιος, για να κατανοήσετε, ότι αφενός τα κίνητρα μου δεν είναι προσωπικά αλλά με ενδιαφέρει η Αξιοκρατία και το Υπηρεσιακό συμφέρον.
      Η συνέχεια εδώ...  http://axiokratiastised.blogspot.com/2009/12/blog-post.html

       
39. Προώθηση Υπόθεσης «Αυτομετάθεσης» σε ΥΕΘΑ-ΑΝΥΕΘΑ, Ρήτρα Παραίτησης (12 Ιαν.10)

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,
(ανφ. Κ.Ευάγγελο Βενιζέλο και  κ.Παν.Μπεγλίτη)
σας προωθώ την υπόθεση «αυτομετάθεσης» Επιτελούς της Διεύθυνσης Μεταθέσεων (ΓΕΑ/Β4) στο Βερολίνο, με τεκμηριωμένα λιγότερα προσόντα (ΠΔ4-30/ΓΕΕΘΑ), στη διάρκεια της θητείας του Πτεράρχου Ιωάννη Γιάγκου ως Αρχηγού ΓΕΑ, προκειμένου να σας ζητήσω να πράξετε ότι ως νομικοί, (ο κ.ΥΕΘΑ ιδιαίτερα ως Καθηγητής Συνταγματολόγος) γνωρίζετε ότι αποτελεί το καθήκον σας ενός ΥΕΘΑ ή και ΑΝΥΕΘΑ (αναλόγως των αρμοδιοτήτων σας) σύμφωνα με τις ρητές εξαγγελίες σας και την ισχυρή λαϊκή εντολή που λάβατε για Αξιοκρατία, Διαφάνεια και Κάθαρση....


Όλη η αναφορά εδώ...  http://axiokratiastised.blogspot.com/2011/09/12-10.html
επιλεγμένα αποσπάσματα ...
 ...θα αναφερθώ στο ιστορικό της υπόθεσης, από όπου προκύπτουν τεκμηριωμένα η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια αλλά και η προσβλητική άρνηση του αρμόδιου Αρχηγού να με απαντήσει, ο προσβλητικός εμπαιγμός μου με επίκληση «απορρήτου» [«Αχαρακτήριστη» κατά την άποψη μου αιτιολογία «απορρήτου» απευθυνόμενη σε έναν «άκρως απόρρητο» διαβαθμισμένο Ανώτερο Αξκό] και «προσωπικών δεδομένων» [Είναι προφανές ότι αποφάσεις για δημόσια ζητήματα δεν μπορεί να θεωρηθούν «προσωπικό δεδομένο», διότι δεν αναφέρονται στην ιδιωτική ή οικογενειακή ζωή κάποιου, αλλά στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων] .... προκειμένου να σας ζητήσω, εφόσον διαπιστώσετε ότι έχω δίκιο και πραγματικά παραβιάστηκε η Αξιοκρατία να δεσμευθείτε ότι θα αντικαταστήσω τον «αυτομετατεθέντα» στο Βερολίνο, μόνο εφόσον δεν γνωρίζει καλύτερα από εμένα τα Γερμανικά, μόλις επιστρέψω από το Αφγανιστάν, όπου δήλωσα «στη διάθεση της Υπηρεσίας εφόσον δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος», ως αντιδιαστολή στις πρακτικές που αντιλαμβάνομαι ως αντίθετες με κάθε έννοια δεοντολογίας....


       Σε αντίθετη περίπτωση, δεδομένου ότι  αισθάνομαι ιδιαίτερα προσβεβλημένος να υπηρετώ σε μία Υπηρεσία που δεν σέβεται την Αξία του Προσωπικού της και οι αποφάσεις λαμβάνονται με αδιαφάνεια κι αναξιοκρατία, ακόμη κι όταν με αξιοπρέπεια (ως Ανώτερος Αξιωματικός με 25 έτη Υπηρεσίας) ασκώ τα  δικαιώματα μου αντιμετωπίζω τον εμπαιγμό και την χλεύη, τότε εφόσον στις επερχόμενες κρίσεις διατηρήσετε στην ενεργό Υπηρεσία τους Υπεύθυνους (χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να επανορθώσουν) παρακαλώ να αποδεχθείτε την παραίτηση μου, για λόγους τιμής. Επίσης, η παραίτηση μου είναι στη διάθεση σας, εάν για οποιοδήποτε λόγο κρίνετε ότι ο τρόπος, το ύφος ή η συμπεριφορά μου δεν αρμόζουν στην πρότυπη αντίληψη σας για ένα Ανώτερο Αξιωματικό....
   16. .... προκύπτει σαφώς η υπευθυνότητα μου να συμβάλω στην εμπέδωση της Αξιοκρατίας και της διαφάνειας στις Ένοπλες Δυνάμεις... και αναμένω τις ενέργειες σας για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, ως κοινός Προϊστάμενος όλων ώστε να ικανοποιούνται οι δημοκρατικές αξίες...
             17.             Η παραίτηση μου, εφόσον για οποιοδήποτε λόγο δεν την αποδεχθείτε, ουδεμία δυσμενή επίπτωση θα έχει στην εκτέλεση των καθηκόντων μου. Ιδιαιτέρως δεν θα ήθελα να προκαλέσω οποιαδήποτε ανησυχία όσον αφορά στη συγκεκριμένη αποστολή στο Αφγανιστάν, που η Υπηρεσία θεωρεί αποστολή «ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑΣ», εφόσον όπως προκύπτει δεν υπάρχει (και δεν υπάρξει) κανείς άλλος ενδιαφερόμενος. Εκτιμώ ότι μπορείτε να το ζυγίσετε κι αυτό στην απόφαση σας, για το τι στρατιωτικούς χρειάζεστε. Όσους παραμένουν για να επιλέγουν ή όσους μπορούν να βρεθούν με την ίδια ευχαρίστηση οπουδήποτε επιθυμείτε… από το σπίτι τους ως το… Αφγανιστάν. Όμως, όπως ποτέ δεν αποδέχομαι σιωπηρά προσβολές, ομοίως ποτέ δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι για την Αξιοκρατία.
Η απόφαση δική σας.

Υποβολή Παραίτησης και Αίτηση Μετάταξης (17-18 Αυγ.10)
40. Προφανώς πήγα στο Αφγανιστάν, κατόπιν επιτυχούς εκεί παρουσίας επέστρεψα με ένα ΝΑΤΟϊκό μετάλλιο. Κατά την εκεί θητεία μου  δεν πληροφορήθηκα κάτι σχετικό, ούτε για τις προαγωγές ούτε για την διευθέτηση του θέματος του Βερολίνου. Μήτε ο ΥΕΘΑ μήτε ο ΑΝΥΕΘΑ σήκωσαν ένα τηλέφωνο, ή έστειλαν μία απάντηση ότι έλαβαν την αναφορά μου και υπέβαλα την παραίτηση μου από την ενεργό υπηρεσία, αιτούμενος την μετάταξη μου σε άλλες  Υπηρεσίες, καθόσον δεν αισθανόμουν ευχάριστα με την κρίση  που υπάρχει να κυκλοφορώ ως συνταξιούχος:
1.    Σας αναφέρω ότι δεν έχω λάβει γνώση κάποιας διορθωτικής ενέργειας, όσον αφορά τους λόγους διαφάνειας και αξιοκρατίας που έθεσα και για το λόγο αυτό επανέρχομαι και επιθυμώ να ενεργοποιηθεί η ρήτρα παραίτησης της 12 Ιαν και να τεθώ σε αποστρατεία
2.    …παρακαλώ εφόσον και το Δημόσιο δεν επιθυμεί τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, για τις ενέργειες σας για την μετάταξη μου στα Υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών ή Αγροτικής Ανάπτυξης, εφόσον υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση μου σε αντικείμενα και θέσεις της επιθυμίας μου, ανάλογες της προϋπηρεσίας μου ή των ακαδημαϊκών μου δραστηριοτήτων.

41. Κι η απάντηση της Υπηρεσίας «προς όφελος της Πατρίδας» (ούτε λόγος να ξαναεξεταστεί η απόφαση του Βερολίνου μήπως και ξεχάστηκε, ούτε λόγος για συνεργασία με κάποια άλλη Υπηρεσία):





Επίλογος
42. Ξεκίνησα το κείμενο αυτό με τη φιλοδοξία να εξηγήσω γιατί «ο πλέον «απυρόβλητος» Υπουργός, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, πολλά υποσχόμενος λόγω του ακαδημαϊκού του παρελθόντος, ο πλέον ιδανικός για τη διασφάλιση στη Νομοθεσία των ΕΔ του σεβασμού των ατομικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, απέτυχε παρότι η επικοινωνιακή του πολιτική τον δείχνουν πετυχημένο και άξιο»; 


Διότι ενώ παρέλαβε ένα Υπουργείο όπου θα μπορούσε να βάλει τάξη, προσωπικά μπορώ να κρίνω βάσιμα μόνο από ότιο ίδιος γνωρίζω ότι απέτυχε να διορθώσει μία πασιφανή αδικία όπου σπανίως τόσο ξεκάθρα τεκμηριωμένη τέθηκε υπόψη του και «να σπάσει αυγά»  ξακαθαρίζοντας το κατεστημένο. Αντιλαμβάνομαι, κι ο καθένας έχει κρίση να εκτιμήσει την ορθότητα της άποψης μου όσο και το τι μπορεί να αναμείνει για το μέλλον από τη νέα του θέση) προτίμησε να το ανεχθεί, στην καλύτερη περίπτσωη ελπίζοντας ότι οι "καλοδιατυπωμένοι Νόμοι" του θα εμπεύσουν και θα αλλάξουν τις ΕΔ. Κατά την αβάσιμη άποψη μου, διότι δεν τον γνωρίζω προσωπικά, ούτε ποτέ εργάστηκα κοντά του, επέλεξε να μην ενοχλήσει κανέναν ώστε να φύγει "ατσαλάκωτος" και να διεκδικήσει μία ασφαλή ανέλιξη στην πολιτική του σταδιοδρομία.  Όμως πριν φύγει από το ΥΕΘΑ για τη νέα του θέση, κι ενώ παρέλαβε μία καθαρή υπόθεση «αυτομετατεθέντος, πριν αυτός επιστρέψει, και υπό τις ίδιες συνθήκες κρίσης και κινδύνου κατάρρευσης της Κυβένρησης, αυτή τη φορά πληροφορούμαι για τουλάχιστο 5 αυτομετατεθέντες, οι συγκεκριμένοι ακούω ότι είναι «Διοικητικοί» που θα έπρεπε να χειρίζονται υποδειγματικά αυτές τις υποθέσεις. Εν γνώσει του ή εν αγνοία του, γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι όταν κάτι είναι σάπιο δεν καθαρίζει με ένα νέο περιτύλιγμα. Η τήρηση των Νόμων αξιώνει για πρόσωπα αντάξια του Νόμου να τον εφαρμόσουν, κι ο Υπουργός κατά το Σύνταγμα εφαρμόζει τους νόμους και στα καθήκοντα του είναι ο έλεγχος της Διοίκησης κι αυτό, όπως ο καθένας μας,  είμαι βέβαιος ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος το γνωρίζει. 


Μακάρι και για το καλό της Ελλάδας να πετύχει στη νέα του θέση, στην αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας. 


Ομως "χωρίς να σπάσουν αυγά, ομελέτα δεν γίνεται". Η προσωπική μου βεβαιότητα είναι ότι χάρις στη δεινότητα του λόγου του μπορεί να μας καθησυχάσει και θα ηρεμήσουν τα πνεύματα. Μακάρι να εμπνεύσει το λαό και να ανεβάσει το ηθικό του. Όμως φοβάμαι ότι τίποτα κακώς κείμενο δεν θα διορθωθεί στην πράξη, τουλάχιστο σε επίπεδο τιμωρίας των υπευθύνων. Ωραίοι νόμοι θα ψηφιστούν, κι αν δεν ξεχάσουμε ποιο ήταν το πρόβλημα κάποτε ίσως να συνειδητοποιήσουμε, ότι συνεχίσαμε το ίδιο λάθος...

1 σχόλιο:

  1. pantou ta idia...
    kai stis apostoles e3airoun kapoia opla kai sto sima grafoun oti apo ta opla auta na min ginontai dektes anafores stelexwn kai omws dia mageias emfanizontai stelexi twn e3airoumenwn oplwn....
    dustuxws oi anafores paraponwn twn elaxistwn,kai exontwn dikio,to mono pou katafernoun einai na tous mpainei i etiketa ''problimatikos-antidrastikos'',mias kai oi polloi siwpoun gia diaforous logous mprosta sts anwterous k eu8unontes

    ΑπάντησηΔιαγραφή